Brža reakcija mogla je spriječiti pokolj u sveučilišnom kampusu Virginia Tech

Brža reakcija mogla je spriječiti pokolj u sveučilišnom kampusu Virginia Tech

KASNO sinoć u američkoj državi Virginiji objavljeno je izvješće o tragičnim događajima od 16. travnja kada je južnokorejski student Seung-Hui Cho u pucačkom pokolju u sveučilišnom kampusu Virginia Tech usmrtio 33 osobe uključujući i sebe.

U izvješću se spominje kako su dužnosnici Virginia Techa možda mogli spriječiti masovni pokolj da su prvu službenu informaciju o pucnjavi koja se dogodila dva sata prije drugog pohoda u kojem je stradalo tridesetak ljudi, ranije uputili studentima i djelatnicima kampusa.

Ubojica je naime toga jutra oko 7 sati usmrtio dvije osobe, da bi dva sata kasnije krenuo u drugi krvavi pokolj nakon kojeg je počinio samoubojstvo.

"Upozorenje studentima, predavačima i osoblju fakulteta moglo je imati drugačiji ishod. Ranije i jasnije upozorenje moglo je povećati šanse za preživljavanje individualaca...", navodi se između ostalog u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se zaključuje kako je ranije upozorenje moglo spasiti živote, u izvješću se također jasno navodi kako je zaključavanje i onemogućavanje ulaska Choa u svaki od 131 objekta kampusa bilo neizvedivo.

Analizom događaja utvrđeno je kako vjerojatno ništa ne bi spriječilo Choa odlučnog u nakani da se pucnjavom obračuna s kolegama i profesorima sveučilišta koje je i sam pohađao. Kao student imao je pristup svim zgradama kampusa, te svim internim porukama kao i ostali studenti. Također je slobodno mogao otići do obližnjeg studentskog doma ili je na kolege mogao pucati na otvorenom prostoru kampusa.

Od onoga što znamo o njegovom mentalnom stanju i obvezi koji si je nametnuo toga dana, bilo je vrlo vjerojatno da će svoje fantazije izvesti negdje u kampusu ili izvan njega baš toga dana, stoji u izvješću koje je sastavilo osmeročlano povjerenstvo zaduženo za istragu slučaja.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara