BSA istraživanje softverskog kriminaliteta na Internetu

SKUPINE i pojedinci koje se bave softverskim kriminalitetom putem Interneta uključuju skupine organiziranog kriminala, globalne crackz udruge, "kućne" profitere te čak malodobnike.

BSA udruženje za zaštitu prava proizvođača poslovnog softvera, u godišnjem istraživanju utvrdilo je 3% povećanja stope softverskog kriminaliteta na Internetu u Zapadnoj Europi u odnosu na stopu od 37 % iz prošle godine, što je rezultiralo gubitkom od 2.9 milijardi € poreza na promet, poreza na dobit.

Ovo povećanje stope softverskog kriminaliteta, već drugu godinu za redom, pripisuje se kontinuiranoj dostupnosti nelegalnog softvera putem Interneta.

Da bi se uspješno borio protiv ovakvog oblika softverskog kriminaliteta na Internetu, BSA je osmislio Internet Enforcement program u koji su uključeni posebno obučeni istražitelji koji aktivno pretražuju Internet i sakupljaju informacije o piratima na Internetu.

Provedbom tog programa utvrđeno je nekoliko različitih grupacija koje se bave softverskim kriminalitetom na Internetu: lanci organiziranog kriminala koji se bave proizvodnjom i distribucijom tisuća piratskih CD-ova tjedno, čime financiraju teže oblike kriminala; globalne crackz udruge uklanjaju tehničke i programske mjere koje proizvođači softvera poduzimaju radi zaštite softvera; "organizirani" kradljivci koriste sofisticirane sustave on-line prodaje da bi zavarali kupce i naveli ih na kupnju nelegalnih proizvoda isporučuju tisuće piratiziranih CD-ova tjedno na kućne adrese kupaca; "usputni" profiteri su pojedinci iz IT odjela velikih tvrtki i imaju pristup tvrtkinom serveru na kojem potajno održavaju mrežu za distribuciju nelegalnog softvera; "kućni" profiteri posjeduju znanje i tehnologiju da bi putem Interneta ponudili nelegalan softver po vrlo niskim cijenama: opasni "hobisti" stvaraju osobnu kolekciju nelegalnog softvera koju putem osobnih stranica nude članovima svog "fan" kluba.

Osobito zabrinjava pojava organiziranih kriminalnih skupina koje u neovlaštenim tvornicama nelegalno umnažaju tisuće CD i DVD diskova, a pritom zaradu od softverskog kriminaliteta koriste za financiranje još težih oblika organiziranog kriminala.

Detaljnije informacije o profilu nabrojanih kriminalnih skupina, te aktivnostima koje se poduzimaju u svrhu sprečavanja nalaze se na web-stranici www.bsa.org Također, u okviru ovog programa surađuje sa pružateljima Internet usluga (ISP) u svrhu edukacijeo opasnostima održavanja (hostinga) nelegalnog softvera na njihovim serverima.

U suradnji s EU i vladama pojedinih zemalja nastoje se osigurati zakoni koji će nedvosmisleno i pravedno utvrditi odgovornosti pružatelja Internet usluga, vlasnika Internet stranica namijenjenih on-line aukcijama, s obzirom da se na taj način nerijetko obavljaju aukcije i prodaja nelegalnog softvera.

U tu svrhu, BSA je utemeljio pravila ponašanja aukcijskih Internet stranica pod nazivom Model Business Practises kojima se sprečava prodaja i distribucija predmeta koji krše intelektualno vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obzirom da istraživanja upozoravaju i na porast softverskog kriminaliteta na Internetu među malodobnicima, koji na taj način ostvaruju tisuće eura nelegalnih prihoda, potrebno je aktivno sudjelovati u edukaciji maloljetnika i roditelja upozoravajući na opasnosti Internet piratstva s naglaskom na povećani nenadzirani pristup maloljetnika Internetu koji rezultira maloljetničkim Internet kriminalom.

"Sudjelovanje malodobnika u piratskim aktivnostima nije samo prekršajno djelo, već predstavlja i prvi korak ka ostalim oblicima kriminalnih aktivnosti.

Mnoge stranice na Internetu sadrže neprikladne sadržaje poput pornografije ili on-line kockanja. Roditelji se ne bi trebali ustručavati svome djetetu dozvoliti korištenje Interneta ukoliko su sigurni da se dijete Internetom koristi pažljivo i odgovorno", objašnjava Beth Scott, potpredsjednik BSA Europe.

Stoga je BSA objavio sljedeće upute i savjete namijenjene roditeljima koji žele zaštiti svoju djecu od kompjuterskog kriminaliteta na Internetu:
1. Objasnite vašem djetetu da preuzimanje (download) nelegalnog softvera putem Interneta predstavlja krađu te da je kažnjivo zakonom.

2. Naučite djecu da prodaja nelegalnog softvera ne predstavlja legalnu aktivnost

3. Razmislite o softverskom filtriranju nepoželjnih izraza na Internetu, poput warez

4. Proučite web-stranice i usluge koje vaše dijete koristi kako biste bili sigurni da ne posjećuju stranice koje nude nelegalan softver (koji obično sadrži i dodatne, djeci neprikladne, materijale)

5. Provjerite dvaput on-line kupnju koju vaše dijete obavlja. Iako web-stranice za kupnju mogu djelovati sofisticirano, možda se radi o prodaji nelegalnog softvera.

6. Gornje naputke pribrojite vašim vlastitim obiteljskim pravilima o korištenju Interneta. Nakon što ste s ostalim članovima obitelji porazgovarali o pravilima, napišite ih na komadić papira i nalijepite na kućište računala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara