Bubrezi skrivaju tajnu visokoga tlaka

OSOBE rođene s manjkom mikrofiltera u bubrezima u starosti češće obolijevaju od visokog krvnog tlaka, objavili su znanstvenici.  

To otkriće utemeljeno na istraživanju provedenom u Njemačkoj moglo bi objasniti zašto osobe s presađenim bubregom imaju isti krvni tlak kao i donatori, a trudnicama bi moglo biti još jedan razlog da pripaze na prehranu.

Bubrezi koji pročišćavaju krv sastavljeni su od stotina tisuća sićušnih filtera, tzv. glomerula.

Znanstvenici su ispitujući 10 osoba srednje životne dobi koje su bolovale od visokog tlaka otkrili da imaju oko 700 tisuća glomerula u svakom bubregu. Za usporedbu, osobe s normalnim tlakom imaju više od 1,4 milijuna mikrofiltera po bubregu.

Suautorica studije Kerstin Amann sa sveučilišta Erlangen - Nuernberg izjavila je da kako čak broj glomerula kod vrlo starih ljudi s normalnim tlakom, ali s otežanom bubrežnom funkcijom, nije mnogo niži od broja glomerula mlađih osoba s povišenim krvnim tlakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su otkrili i to da su glomeruli osoba s povišenim krvnim tlakom povećani, što znači da su pojačano radili.

Vjerojatnije je manji broj mikrofiltera po bubregu uzrok, a ne posljedica povišenoga tlaka, zaključila je Amann.

Julie Ingelfinger, urednica časopisa ´New England Journal of Medicine´ u kojemu je objavljena studija, misli da je to otkriće dodatan povod trudnicama da pripaze na prehranu.

Hrana siromašna proteinima, naime, može uzrokovati nedostatak glomerula kod novorođenčadi. S vremenom bi bubrezi mogli prestati nadoknađivati manjak filtera, a to bi pak rezultiralo povišenim krvnim tlakom.

Amann međutim ističe kako visok tlak uzrokuje više čimbenika, pa se njezino otkriće možda ne bi moglo primijeniti na pripadnike drugih rasa ili etničkih skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara