Budiša: Inozemna zaduženost jedan od najvećih hrvatskih problema

PREDSJEDNIK Hrvatske socijalnoliberalne stranke (HSLS) Dražen Budiša izjavio je danas u Puli da je inozemna prezaduženost trenutačno jedan od najvećih gospodarskih i političkih problema u Hrvatskoj.

"Prije tri i pol godine Hrvatska je bila zadužena 9 milijardi američkih dolara, a danas inozemni dug iznosi 18 milijardi dolara, što je na razini duga koji je imala bivša Jugoslavija", kazao je Budiša na tiskovnoj konferenciji u Puli.

Dodao je kako takav porast vanjskog duga dovodi u pitanje i gospodarske uspjehe koje ističe aktualna vlast.

Predsjednik HSLS-a ocijenio je da situaciju pogoršava činjenica da se nova zaduženja ne troše za ulaganja u gospodarstvo, već idu u potrošnju ili se koriste za vraćanje dospjelih dugova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budiša se posebno osvrnuo na, kako je kazao, nepodudarne izjave ministra financija Mate Crkvenca i guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog o udjelu inozemnog duga u bruto domaćem proizvodu.

"Ocjena ministra financija Crkvenca da inozemni dug iznosi 50 ili 51 posto bruto domaćeg proizvoda posve je suprotna ocjeni guvernera Rohatinskog koji govori o iznosu u visini 68 posto BDP-a", upozorio je Dražen Budiša.

Smatra također kako usporedbe inozemne zaduženosti Hrvatske sa zaduženošću ostalih država, pogotovo onih razvijenih, nisu na mjestu jer je "domaći proizvod po glavi stanovnika u zemljama s kojima se uspoređujemo nekoliko puta veći nego u Republici Hrvatskoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara