Budiša: Ratifikacija sporazuma o NE Krško najgori potez hrvatske Vlade

PREDSJEDNIK HSLS-a Dražen Budiša ocijenio je ratifikaciju Sporazuma između hrvatske i slovenske Vlade o NE Krško najgorim potezom ove hrvatske Vlade.

Sprazumom je Hrvatska pristala otpisati 300 milijuna dolara slovenskog duga zbog neisporučivanja električne energije od trenutka kada je Slovenija izvlastila Hrvatsku iz vlasništva u nuklearki, ustvrdio je Budiša, izlažući na saborskoj sjednici prijedlog HSLS-a o proglašavanju nevažećim Zakona o potvrđivanju tog sporazuma.

´Jadna je Hrvatska s Vladom koja se tako odnosi prema svom vlasništvu i hrvatskim nacionalnim interesima´, rekao je.

Dodao je da se tim sporazumom Hrvatska obvezala i na zbrinjavanje nuklearnog otpada, na što prije nije bila.

Slovenski parlament za hrvatskim je s potvrđivanjem sporazuma kasnio osam mjeseci, a u tom je vremenu stvoreno dodatnih 50 milijuna dolara duga, nakon kojega Hrvatsku opet čeka arbitraža, ustvrdio je.

Podsjetio je na zaključke hrvatske Vlade da će, ukoliko Slovenija ne ratificira sporazum do kraja prošle godine, razmotriti mogućnost da proglasi ništavnim potpisani ugovor.

Naveo je da je HSLS tražio raspravu o ovoj točki još početkom veljače, a da su se u međuvremenu okolnosti promijenile jer je slovenski parlament potvrdio sporazum.

Odbacio je tvrdnje da je HSLS predlaganjem proglašenja ništavnim sporazuma o NE Krško želio zaoštriti odnose sa Slovenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj nam je zaštititi hrvatske nacionalne interese, poručio je.

´Nema ugovora vezanih uz NE Krško koji Slovenija od 1974. do danas nije prekršila´, tvrdi Budiša.

Kazao je da za vrijeme neisporučivanja struje Hrvatskoj proizvodnja u nuklearci nije smanjena, već da se struja prodavala drugim kupcima.

Ukazao je i na izjavu slovenskog ministra zaštite okoliša da će Slovenija raskinuti ratificirani sporazum ukoliko Hrvatska do 2008. ne izgradi lokaciju za zbrinjavanje nuklearnog otpada, što EU zahtjeva za sve zemlje koje imaju nuklearne elektrane.

Pod izgovorom ispravka Budišinih navoda, HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs optužio je članove hrvatske i slovenske Vlade i dio zastupnika Hrvatskog sabora da su između sebe podijelili 300 milijuna američkih dolara koje Hrvatska nije dobila kao dug zbog neisporučene struje.

´U pitanju je mito i korupcija za što imam i dokumente koji to dokazuju´, rekao je Rojs.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić pozvao je zastupnike da se suzdrže od takvih optužaba, te da, ako imaju dokaze o kriminalnim radnjama državnih dužnosnika, to predoče Državnom odvjetništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara