Budiša se više neće kandidirati, a Granić razmišlja o ostavci

Nezadovoljan izbornim neuspjehom koalicije HSLS/DCa predsjednik HSLSa Dražen Budiša najavio je večeras da se neće ponovno kandidirati za predsjednika stranke, a njegov koalicijski partner predsjednik DCa Mate Granić rekao je kako razmišlja o ostavci.

"Ne kanim sada podnositi ostavku jer je Sabor HSLS-a za dva mjeseca i ja se više neću kandidirati za predsjednika stranke", izjavio je Budiša u izbornom stožeru koalicije.

Dodao je kako je došlo vrijeme za promjene u stranci i novi naraštaj HSLS-ovaca koji bi trebali preuzeti odgovornost za vođenje stranke. "Stekao sam uvjete za mirovinu, a po izbornim rezultatima čak i umirovljenici ostvaruju dobre rezultate", dodao je Budiša.

Granić je izjavio kako posebno razmišlja o podnošenju ostavke. "To ću i učiniti ako to bude dio projekta DC-a. Nama je najvažniji projekt, a najmanje predsjednik stranke", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obojica koalicijskih partnera čestitala su HDZ-u izbornu pobjedu i pobjedniku poželjeli da što brže sastavi novu Vladu, a smatraju da to neće biti nimalo lako.

"Želim Sanaderu da u idućih nekoliko dana sastavi ekipu za buduću Vladu, a HDZ-u želim uspjeh u obnašanju dužnosti", kazao je Budiša. Obojica smatraju da bez obzira na pobjedu HDZ-a Hrvatska ulazi u nestabilno političko razdoblje, da pred novom Vladom stoje teške zadaće. Unatoč neuspjehu Budiša i Granić zadovoljni su smjenom vlasti za koju su, tvrde, i njihove stranke dosta pridonijele. Izborni neuspjeh koalicije koja bi, po prvim neslužbenim izbornim rezultatima, imala samo dva zastupnika HSLS-a a DC nijednog, obojica obrazlažu čvrstim podvajanjem hrvatske političke scene. Tijek kampanje je pokazao da je bipolarizacija političke scene sve čvršća, a za njezino razbijanje nismo imali ni mogućnosti, ni sredstava, rekao je Granić. Istaknuo je da to što prvi rezultati izbora pokazuju da DC neće biti zastupljen u Saboru ne znači i gušenje stranke, koja je, kaže, uspjela postati respektabilna politička snaga.

Na novinarski upit misli li da bi njihove stranke bolje prošle da su samostalno izišle na izbore, obojica su rekla da na to pitanje ne mogu odgovoriti. Po prvim neslužbenim izbornim rezultatima u novi saborski saziv iz HSLS-a bi ušli samo Đurđa Adlešić i Ivan Čehok, a DC ne bi imao nijednog zastupnika.

(Hina) tr vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara