Buergenstock: Nastavljeni pregovori o Cipru

GRČKI i turski visoki dužnosnici, te čelnici turske i grčke zajednice na Cipru od utorka nastoje, iza zatvorenih vrata, u švicarskome gradu Buergenstocku, dogovoriti se oko ponovnog ujedinjenja otoka, koje bi se prema planu glavnoga tajnika UN-a Kofija Annana trebalo realizirati u sklopu federacije.

"Od utorka su u tijeku intenzivni pregovori čija je svrha pronaći formulu prihvatljivu za sve nas", rekao je za France presse grčki diplomat koji je želio ostati anoniman, prije odlaska u Bruxelles na summit EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obaviješteni izvori tvrde da je u Buergenstocku do sada postignut neznatan napredak, a diplomatski izvori izvješćuju da je Alvaro de Soto, povjerenik UN-a za Cipar pod čijim se okriljem održavaju pregovori povećao pritisak na oba ciparska izaslanstva.

Od 28. ožujka pregovorima bi se trebali pridružiti grčki premijer Costas Caramanlis, turski premijer Recep Tayyip Erdogan i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Ne uspiju li pregovori donijeti ponovno ujedinjenje Cipra, otoka podijeljenog već trideset godina, 1. svibnja će u Europsku uniju ući samo dio otoka koji je pod upravom ciparskih Grka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara