Bugari oslobodili rumunjskog novinara optuženog za špijunažu

Bugari oslobodili rumunjskog novinara optuženog za špijunažu
NOVINAR rumunjske privatne tvmreže Pro Tv, kojeg su u utorak bugarske vlasti uhitile pod optužbom za špijunažu, pušten je iz pritvora u petak popodne nakon isplate jamčevine od 2.500 eura, objavilo je bugarsko tužiteljstvo.

George Buhnici je proveo tri noći u zatvoru u gradu Ruse, blizu granice s Rumunjskom, a sada ne smije napustiti zemlju do sudskog procesa 22. studenoga.

Dopisnik Pro Tv je uhićen u utorak navečer dok je u jednom duty-free dućanu snimao skrivenom kamerom.

Ako se utvrdi njegova odgovornost mogao bi biti kažnjen s tri godine zatvora, prema bugarskom zakonu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićenje Buhnicija kritizirala je udruga Novinari bez granica, kao i rumunjske vlasti koje su tražile njegovo oslobođenje.

Novinari bez granica drže da je rumunjski novinar "žrtva apsurdnog i zastarjelog zakona koji pretjerano kažnjava korištenje skrivene kamere".

Premijer Adrian Nastase je "neprihvatljivim" ocijenio tretiranje Buhnicija u Bugarskoj i uvjeravao svog bugarskog kolegu Simeona Sakskoburggotskog da novinar "nipošto nije kanio povrijediti državnu sigurnost susjedne i prijateljske zemlje".

Bugarski ministar unutarnjih poslova Georgi Petkanov je ocijenio u petak da novinar mora pred zakonom odgovarati za svoja djela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara