Bugarska nije bila umiješana u atentat na Ivana Pavla II. 1981.

NIJEDAN dokument u arhivima istočnonjemačke obavještajne službe Stasija ne govori u prilog činjenici da je Bugarska bila umiješana u atentat na papu Ivana Pavla II. 1981. godine, izjavila je u četvrtak direktorica bugarskog državnog povjerenstva za povjerljive informacije koje je obećalo da će uskoro objaviti spomenute spise.

"Ništa u dokumentima Stasija ne upućuje da postoji bilo kakva veza između Bugarske i atentata", kazala je Cveta Markova po povratku iz Njemačke, gdje joj je spise predala agencija koja upravlja arhivom bivše tajne policije DDR-a.

"Riječ je o cjelovitoj prepisci između bugarskih tajnih služba i njihovih kolega iz Istočne Njemačke" u svezi s pokušajem Papina ubojstva, dodala je Markova uz napomenu da će njezine službe uskoro objaviti spise koji se odnose na razdoblje od 1982. do 1985.

Dana 13. svibnja 1981. Turčin Mehmet Ali Agca koji je trenutno u zatvoru u svojoj zemlji, pucao je na Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra u Rimu i teško ga ranio.

Trojicu Bugara osumnjičenih za pomaganje u atentatu talijanski sud na koncu je oslobodio zbog nedostatka dokaza. Godine 2002. tijekom posjeta Bugarskoj Ivan Pavao II. ustvrdio je da nikada nije vjerovao u umiješanost Bugarske u atentat. Za organizaciju atentata na Papu neki analitičari sumnjičili su i zloglasnu istočnonjemačku komunističku tajnu službu Stasi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara