Bugarski ministar nada se brzom rješenju spora s Libijom

BUGARSKI ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu kako se nada brzom rješenju spora s Tripolijem nastalog zbog osude na smrt pet bugarskih bolničarki koje su proglašene krivima pod optužbom da su zarazile libijsku djecu HIVom.

"Ne nadam se samo rješenju s kojim će biti zadovoljne obje strane, nego se nadam brzom rješenju ovoga problema", rekao je ministar vanjskih poslova Solomon Passi novinarima nakon razgovora s libijskim kolegom Mohammedom Abdelom-Rahmanom Shalgamom.

Shalgam je rekao kako će suci libijskoga vrhovnog suda razmotriti žalbu osuđenih bolničarki te da će vlada ubrzati proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije, međutim, jasno hoće li se Passi sastati s libijskim vođom Gadafijem prije nego što otputuje iz Tripolija.

Početkom svibnja libijski je sud, nakon petogodišnjega procesa, osudio pet bugarskih bolničarki i palestinskoga liječnika na smrt proglasivši ih krivim za namjerno prenošenje HIV-a na 426 libijske djece u bolnici u Bengaziju.

Bugarska je presudu nazvala "nepoštenom i apsurdnom", ali libijski su dužnosnici rekli da je rezultat pravednoga procesa.

U Sofiji se nadaju da bi Gadafi, koji pokušava obnoviti veze sa Zapadom, mogao pomilovati bolničarke, a bugarski dužnosnici ustraju na tome da se optužbe odbace.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara