Bugarski premijer Borisov u Zagrebu: Bugarska je ispred Hrvatske

Bugarski premijer Borisov u Zagrebu: Bugarska je ispred Hrvatske

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"BUGARSKA je malo ispred Hrvatske", rekao je bugarski premijer Bojko Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao s Jadrankom Kosor. "U Bugarskoj se lijepo živi. Imamo jedan od najnižih vanjskih dugova i jedan od najnižih deficita u Europskoj uniji", kaže Borisov koji je istaknuo da je Bugarska, poput Hrvatske, do devedesetih godina živjela u komunističkom režimu, ali se u međuvremenu transformirala u modernu europsku državu.

> Kosor iznenađena pitanjem novinara: Nitko nas nije kritizirao zbog reakcije na Hašku presudu

> Kosor: Reforme koje je pokrenula ova Vlada će trajati vječno

"Mi znamo koliko je važno imati mir na Balkanu"

Nakon što se u Zagrebu sastao s premijerkom Kosor, Borisov je izrazio podršku Hrvatskoj na njenom putu prema EU. "Hrvatska ima pravo da bude dio europskog kruga. U lipnju se to pravo treba realizirati", kazao je Borisov i obećao da će bugarska vlada svakako biti među prvima koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao balkanski narodi puno bolje od naroda u zapadnoj Europi znamo koliko je važno imati mir i stabilnost na Balkanu. Važno je da narodi u Srbiji, BiH i ostalim zemljama vide napredak koji je postignut u Bugarskoj i Hrvatskoj. Završetak hrvatskih pregovora u lipnju bit će važan znak ostalim narodima", rekao je Borisov te posebno naglasio kako je važno ostvariti jaču suradnju u sferama gospodarstva, turizma i kulture.

"Hrvatskoj ne treba 'monitoring' iz EU"

Borisov je istaknuo kako će se uskoro razgovarati i o ostvarenju direktnih zračnih linija između Sofije i Zagreba. "To je kod nas malo kompliciranije jer se radi o privatnoj avio-kompaniji, ali siguran sam da ćemo naći način kako to realizirati, da budemo još bolje povezani", rekao je Borisov.

Odgovarajući na novinarsko pitanje na neslužbene najave iz Bruxellesa da bi se Hrvatskoj mogao uvesti "monitoring" kako bi se pratilo implementira li Hrvatska zakone EU, Borisov odgovara kako on smatra da to nije potrebno, te da će to reći i u Bruxellesu. Bugarska je jedna od zemalja kojoj je nametnut takav "monitoring", ali Borisov tvrdi da je to zato što bivše bugarske vlade nisu prije pristupanja EU provele sve reforme koje je bilo potrebno provesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara