BUNDESTAG PRODUŽIO MISIJU ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

Njemačka je za godinu dana produžila misiju Bundeswehra u sklopu međunarodne borbe protiv terorizma, pod nazivom "Enduring Freedom", odlučio je u petak Bundestag velikom većinom glasova. L

Prema ovoj odluci, Njemačka za ovu misiju na raspolaganje stavlja 3.100 vojnika Bundeswehra.

Trenutno u sklopu akcije "Enduring Freedom" na osiguranju pomorskog prolaza ispred obale istočne Afrike te u Sredozemlju sudjeluje 500 njemačkih vojnika.

Oporbena Liberalna demokratska stranka (FDP) kritizirala je slabu prisutnost njemačkih vojnika na terenu, što je ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) odbacio primjetivši da Bundeswehr mora po broju vojnika koji sudjeluju u akciji biti fleksibilan s obzirom na to da i intenzitet opasnosti od terorizma nije uvijek isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Struck smatra da "Enduring Freedom" odgovara njemačkim interesima i odgovornosti Ujedinjenih naroda. On je zaključio da su od početka ove misije mnoga područja djelovanja i prometne veze međunarodnog terorizma ograničene ili potpuno ukinute.

Prvo glasovanje o sudjelovanju njemačkih vojnika unutar akcije "Enduring Freedom" nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. prošlo je pod mnogo dramatičnijim okolnostima, jer koalicijski partner SPD-a Zeleni nisu bili spremni podržati još jednu misiju Bundeswehra izvan njemačkih granica. Misija je dobila podršku tek nakon što je kancelar Gerhard Schroeder glasovanje povezao s povjerenjem njegovoj vladi.

Diljem svijeta se trenutno u sklopu neke od misija UN-a nalazi oko 7.500 vojnika Bundeswehr, od čega većina u Afganistanu i na području bivše Jugoslavije.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara