Bundestag traži povlačenje američkog nuklearnog naoružanja iz Njemačke

Bundestag traži povlačenje američkog nuklearnog naoružanja iz Njemačke

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

ZASTUPNICI njemačkoga Bundestaga većinom su izglasali povlačenje preostaloga američkog nuklearnog oružja iz Njemačke. S iznimkom Ljevičarske stranke, sve parlamentarne stranke su njemačku vladu pozvale da se u SAD-u i NATO-u zauzme za povlačenje američkoga naoružanja u Njemačkoj. Ljevičarska stranka u Njemačkoj nije glasala za ovu odluku jer nije sudjelovala u pisanju odluke.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je naglasio da ostaci Hladnoga rata više nemaju nikakvoga smisla, ali da će njemačka vlada odluku donijeti u dogovoru s partnerima u savezništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima protivnika nuklearnoga naoružanja, u Njemačkoj je na vojnom aerodromu Büchel u njemačkoj saveznoj državi Sjeverno Porenje-Vestfalija uskladišteno između 10 i 20 bojevih glava, a postojanje toga oružja nikada nije službeno potvrđeno. U vremenu Hladnoga rata na području njemačke je bilo uskladišteno 150 atomskih bombi.

Odluka koja je donesena u Bundestagu je potpora težnji američkoga predsjednika Baracka Obame o svijetu bez nuklearnoga naoružanja, ali i nastavak nakon današnjega dogovora Medvedeva i Obame o smanjenju nuklearnoga naoružanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara