Bura radi kaos, hladnoća i snijeg u gradovima. Što nas čeka?

Bura radi kaos, hladnoća i snijeg u gradovima. Što nas čeka?
Foto: Borna Filic/PIXSELL

ZIMA je odmah na početku siječnja pokazala svoje pravo, hladno lice. Olujni vjetar već danima puše na obali, a jutros za kamione i tegljače s poluprikolicama nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto. Za cijelu obalu i jutros je upaljen žuti alarm.

>> Dolazi polarna hladnoća, DHMZ izdao posebno priopćenje. Evo koliko će trajati

Jučer je bilo hladno, a danas će, piše HRT, biti još malo niže temperature, ali ipak uz nešto slabiji vjetar. Prolazno jaka bura ponovno će zapuhati potkraj nedjelje. Za vikend malo manje hladno, a početkom novoga tjedna ponovno se povećava vjerojatnost za "minuse" i uz more, na kopnu ujutro i izraženije.

Jutros su brojni hrvatski gradovi bili u debelim minusima. U sedam sati u Delnicama je bilo -6,6. Đakovo je bilo na -4, a Karlovac na-4,8. U Osijeku je bilo -5, a Zagreb na -1,7. Čak su i neki gradovi na moru bili u blagim minusima.

Petak - relativno hladno, uz malo slabiji vjetar

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, uz povremeni mjestimični snijeg u malim količinama. Vjetar u slabljenju, ali još u noći i prijepodne često umjeren, ponegdje i jak. Temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C.

Mali dnevni hod temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također puno oblaka i samo malo sunčanih sati, ponegdje i nimalo. Pahulje će biti rijetke, više za dekoraciju, nego za ozbiljniju smetnju u prometu.

No, zato će bura na sjevernom Jadranu i dalje stvarati probleme. Srećom, manje nego u četvrtak. Uz nju će prijepodne biti sunčano, a poslijepodne ponovno oblačnije, vrlo rijetko uz mogućnost za slabe oborine. U gorju će biti hladno u noći uz povremen snijeg, ali i jak vjetar, pa je putovanje najbolje odgoditi na prijepodne ili rano poslijepodne. Navečer ponovno oblačnije, uz pahulje.

Snijega će ponovno biti i u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u noći i ujutro, a tijekom dana uglavnom bez oborine te barem djelomice sunčano. Na srednjem Jadranu još sunčanije, premda i dalje relativno hladno, uz često jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar, ali ipak slabiji nego u četvrtak. More će biti valovito, ponegdje i jače valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, i pritom relativno hladno, premda pretežno sunčano. No, posvuda ne i sasvim suho. Malo je kiše moguće većinom na otocima i u Konavlima.

Za vikend malo manje hladno, na kopnu uz česte oborine, a početkom novog tjedna...

Na kopnu u subotu ujutro još hladnije, a ni dnevna temperatura neće biti znatno iznad 0 °C. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar će oslabjeti, a u subotu će prolazno biti i jugozapadnjaka. Povremeno će padati slab snijeg, za vikend i malo susnježice i kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, pa svakako treba pripaziti na poledicu. Oprez u prometu bit će nužan i početkom novoga tjedna.

I na Jadranu u subotu zimski uvjeti, ponegdje uz jutarnje "minuse", a osim kiše, mjestimice može zalepršati i pokoja pahulja snijega. U nedjelju ipak malo viša temperatura, ali i ponovno jača bura, koja će u drugom dijelu ponedjeljka slabjeti. No, zamjetnijeg zatopljenja i stabilizacije vremena neće biti ni u prvom dijelu novoga tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara