Burundi: Referendum o novom ustavu

GLASAČI u Burundiju masovno su se u ponedjeljak odazvali glasovanju na referendumu na kojem bi se trebali izjasniti o novom ustavu zemlje, javljaju agencije.

Riječ je o prvom demokratskom glasovanju u srednjoafričkoj zemlji koju je od 1993. do 2000. godine razarao građanski rat. Referendum bi trebao utrti put izborima na kojima bi se izabrala etnički uravnotežena vlada.

Ako se većina glasača izjasni u korist novog ustava uspostavila bi se podjela vlasti između većinskih Hutua i manjinskih Tutsija. Pripadnici etničke skupine Tutsi dominirali su političkom i vojnom scenom zemlje od osamostaljenja od Belgije 1962. godine.

Analitičari očekuju široku potporu ustavu jer su sve stranke Hutua, koji čine 85 posto stanovništva, pozvale svoje glasače da zaokruže "da".

Tutsi se izjašnjavaju protiv ustava jer bi on označio kraj njihove dominacije.

"Burundi obilježava važan korak u svojoj povijesti. Napuštamo mračno razdoblje sukoba i ulazimo u eru demokracije", kazao je predsjednik Domitien Ndayizeye, prenosi agencija Reuters.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sudjelovanje na glasovanju prijavilo se tri milijuna ljudi.

Prema novom ustavu o predsjedniku bi se odlučivalo direktnim glasovanjem, a iznimka bi bio prvi mandat. Glasovanje o prvom mandatu bilo bi povjereno parlamentu. Nacionalna skupština i vlada bili bi sastavljeni od 60 posto Hutua i 40 posto Tutsija. Vojska i policija bi bile jednakomjerno sastavljene od pripadnika dvaju etničkih skupina, prenosi agencija AFP.

Referendum je rezultat mirovnog sporazuma potpisanog 2000. godine, kojim se željelo stati na kraj sukobu između vojske koja je bila sastavljena isključivo od Tutsija i pobunjeničkih skupina koje su činili Hutui.

Jedina aktivna pobunjenička skupina u Burundiju, Nacionalne snage oslobođenja (NLF), objavila je da neće ometati glasovanje na referendumu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara