Bury i Haignere: Gotovina mora u Den Haag prije početka pregovora

HRVATSKA je ostvarila velik napredak na putu prema EU-u, ali da bi počela pregovore o punopravom članstvu 17. ožujka, do tad mora ispuniti i preostali uvjet, predati generala Antu Gotovinu Haškom sudu (ICTY), izjavili su u četvrtak njemački ministar za europska pitanja Hans Martin Bury i njegova francuska kolegica Claudie Haignere.

Bury i Haignere to su rekli na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskom ministricom europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, kojim je upotpunjen niz razgovora koje su u četvrtak u Zagrebu o europskim perspektivama i suradnji Hrvatske i EU vodili s najvišim hrvatskim dužnosnicima - predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

"EU je spremna otvoriti pregovore s Hrvatskom, ali postoji još jedna stvar, to posljednje otvoreno pitanje, koje je odlučujuće za započinjanje pregovora 17. ožujka, a to je pitanje pune suradnje s Den Haagom", rekao je Bury.

Ovaj zajednički posjet dogodio se, prema njegovim riječima, "u odlučujućoj fazi na putu Hrvatske u EU". Hrvatska je, naglasio je Bury, ostvarila veliki napredak, a Njemačka je spremna i dalje je podržavati u reformama na području gospodarstva, pravosuđa i uprave, što je preduvjet za primjenu pravne stečevine EU-a.

"Naš je cilj jasan - Hrvatska treba biti dio EU-a, mi to potpuno podupiremo i na Hrvatskoj je sad da učini taj odlučujući korak kako bi se to i ostvarilo", naglasio je njemački državni ministar za Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako je Europsko vijeće u prosincu u zaključcima navelo posebnu odgovornost Hrvatske za ostvarivanje pune suradnje s ICTY-em i podsjetio kako je haška tužiteljica Carla del Ponte jasno rekla da se suradnja ne može smatrati potpunom dok Gotovina nije u Den Haagu.

"To nije jednostavan problem, ali Hrvatska mora učiniti više i siguran sam da će to učiniti, kako bi omogućila da pregovori s EU-om počnu 17. ožujka", dodao je.

Francuska ministrica za europske poslove, koja je u Hrvatskoj prvi put, razgovore s hrvatskim dužnosnicima ocijenila je vrlo kvalitetnima, ustvrdivši kako se u svima razgovaralo o perspektivi otvaranja pregovora 17. ožujka, ali i isticala važnost koju Njemačka i Francuska pridaju zaključcima Europskog vijeća iz prosinca.

"Hrvatska je ostvarila golemi napredak u procesu provedbe reformi, ali još joj preostaje da do 17. ožujka učini sve napore da dokaže punu suradnju s Haškim sudom i preda mu posljednjeg osumnjičenika, Antu Gotovinu. To je bitan preduvjet za početak pregovora i tu smo poruku došli prenijeti sugovornicima u Zagrebu", rekla je ministrica Haignere.

"Svi smo uvjereni da ćete i to uspjeti prevladati i da ćete učiniti sve kako bismo mogli pojačati našu suradnju u perspektivi ulaska Hrvatske u EU", istaknula je, dodavši kako je Francuska uvijek podržavala Hrvatsku i doista želi pomoći na svim mogućim područjima da se što prije nađe u europskoj obitelji.

Ministrica Grabar-Kitarović novinarima je rekla kako je dvoje ministara tijekom razgovora u Zagrebu upoznato s naporima koje Hrvatska čini kako bi riješila preostalo pitanje i omogućila početak pregovora 17. ožujka, dok je na sastanku u MEI konkretno detaljnije raspravljen pregovarački okvir za Hrvatsku, odnosno prijedlog Europske komisije, te su iznesene pojedinosti o pripremama Hrvatske za početak pregovora, osobito screeninga (usporedbe i analize zakonodavstava RH i EU).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara