Burze ponovno u crvenom

Tekst: F.M.
Foto: AFP


SVJETSKI burzovni indeksi danas su ponovno zabilježili pad, kao i euro, zbog straha od nesigurnih javnih financija u Europi i mogućeg usporavanja gospodarskog rasta u Kini.

Londonski indeks FTSE 100 pao je za 101 bod ili 1,96 posto. Francuski CAC-40 pao je za 73 boda ili 2,09 posto, a njemački DAX pao je za 103 boda ili 1,73 posto. Euro je pao za 1,1 posto, na 1,22 dolara.

Očekuje se da bi se povjerenje investitora moglo vratiti ukoliko u petak američko ministarstvo gospodarstva objavi pozitivne podatke o nezaposlenosti iako se svi pripremaju na nezgodna vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Aziji loše stanje

Najteži pad zabilježile su dionice tvrtke British Petroleum, koja je odgovorna za čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. Njihove su dionice pale za 15 posto, na 6,13 dolara. Zbog državnog praznika, danas je bio prvi ovotjedni dan trgovanja na londonskoj burzi, pa su investitori tek danas stigli kazniti BP zbog neuspjelih pokušaja zaustavljanja naftne mrlje tijekom vikenda.

Ipak, čini se da najveća zabrinutost dolazi zbog Kine, gdje brojke pokazuju da je manufakturna proizvodnja usporila, što pojačava već postojeći strah da se azijski izvoznici neće moći othrvati smanjivanju potražnje na Zapadu.

Indeksi od Japana, preko Australije, Južne Koreje, Tajvana, sve do Hong Konga, pali su za 0,6 do 1,5 posto, a brojni analitičari govore kako ništa na tržištu ne pokazuje da bi se situacija u kratkom roku mogla okrenuti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara