Burzovni tjedan počeo dobro: Azija i Pacifik u plusu, Europa se diže

Burzovni tjedan počeo dobro: Azija i Pacifik u plusu, Europa se diže

SVJETSKA financijska tržišta su pozitivno reagirala na jučerašnju najavu vlada Eurozone o tome da se jamče međubankovni zajmovi do kraja 2009. godine.

Francuski predsjednik Sarkozy, čija država predsjeda EU, objavio je kako su okvirni plan prihvatile vlade 15 država koje koriste euro, odnosno da će svaka od njih predstaviti vlastite mjere za očuvanje likvidnosti i uspostavu povjerenja na financijskim tržištima. Nešto prije toga je i vlada Velike Britanije, koja se ne nalazi u eurozoni, predvidjela slične mjere koje će britanske porezne obveznike koštati oko 36 milijardi funti.

Te su se vijesti izazvale optimizam na azijsko-pacifičkim tržištima koja su danas trgovanje u pravilu završila u plusu. Hongkonški burzovni indeks Hang Seng je završio u plusu od 3,24 posto, dok je australski S&P/ASX 200 narastao za 4,71 posto. Uspon je zabilježen i u Južnoj Koreji (2,8 posto) i Singapuru (2 posto). S druge strane je šangajska burza zabilježila pad od 2 posto, a slično je bilo i na Tajvanu gdje je burzovni indeks bio 3 posto manji nego u petak. Indonezijski indeks je također u minusu od 3,71 posto, ali se to objašnjava prošlotjednom suspenzijom trgovanja. Japanska burza je, pak, bila zatvorena zbog blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bilo dovoljno da europske burze nakon neposredno otvaranja zabilježe dramatičan skok svojih burzovnih indeksa. Tako je londonski FTSE 100 u ovom trenutku skočio za 4,95 posto, frankfurtski Dax je skočio 5,62 posto, a pariški CAC 40 je zabilježio rast od 5,84 posto. Pretpostavlja se da će i njujorška burza, kada se otvori popodne po hrvatskom vremenu, zabilježiti skok.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara