Busek u četvrtak u Zagrebu sa Sanaderom o zoni slobodne trgovine

SPECIJALNI koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek dolazi u četvrtak u Zagreb gdje će se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i održati konferenciju za novinare, izjavio je u srijedu za Hinu njegov glasnogovornik Dragan Barbutovski.

Prema njegovim riječima, Busek će sa Sanaderom razgovarati o posljednjem prijedlogu Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja koji je digao dosta prašine u Hrvatskoj.

Premijer Sanader, koji je u ponedjeljak u Bruxellesu posjetio sjedište NATO-a, kazao je da Hrvatska razumije da prijedlog Europske komisije o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu nije stvaranje nekakve nove Jugoslavije, nego da ide u smjeru političke stabilnosti i trajnog mira na prostoru jugoistočne Europe. Također je kazao da se to može učiniti i proširenjem CEFTA-e, srednjoeuropske zone slobodne trgovine.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu pozdravili prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana kao "kao dobru bazu za daljnji rad" na pripremi neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU te potom njihova sastanka sa zemljama zapadnog Balkana u ožujku ove godine u Salzburgu.

I povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn odbacio je u utorak u Bruxellesu spekulacije da prijedlog stvaranja jedinstvene zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu znači pokušaj obnavljanja bivše Jugoslavije, te je rekao da je hrvatski prijedlog o proširenju CEFTA-e "relevantna alternativa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barbutovski je kazao kako Busek posjetom Zagrebu želi ukloniti sve spekulacije o prijedlogu Europske komisije i odgovoriti na sva pitanja kako bi se razjasnilo što taj prijedlog točno znači.

Busek je u srijedu u Bruxellesu rekao austrijskoj agenciji APA da u Zagreb putuje kako bi "smirio uzburkane duhove", nakon prijedloga Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine, zbog čega će nakon razgovora s premijerom Sanaderom održati konferenciju za novinare.

Zabrinutost koja se zadnjih dana oglasila u hrvatskoj javnosti da bi stvaranje takve zone moglo otegnuti hrvatsko primanje u EU, Busek je odlučno odbio. "Iritacije su sami stvorili, to je diskusija o problemu koji uopće ne postoji", citira APA riječi Erharda Buseka.

Busek je također odbacio bojazni koje su se čule u Hrvatskoj da bi planirana zona mogla dovesti do stvaranja "neke nove Jugoslavije" kazavši, kako prenosi austrijska agencija, da je to "potpuna besmislica".

Prijedlog EK iznesen krajem siječnja, već je dugo poznat, rekao je Busek. Kako je objasnio, EU može puno jednostavnije djelovati ako ima posla samo s jednim sporazumom o slobodnoj trgovini, nego s njih 33 koliko ih trenutno ima s pojedinim državama u regiji.

Busek je također rekao kako misli da je uzbuđenje u hrvatskoj javnosti i posljedica afere oko izručenja generala Ante Gotovini, prenijela je APA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara