Busek: Zakonodavstvo u regiji je dobro ali provedba nije

PRAVNA država u cijeloj regiji vrlo dobro funkcionira na razini donošenja Zakona ali se problemi javljaju u njihovoj provedbi, rekao je u petak u Zagrebu posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek.

Govoreći na plenarnoj sjednici o pravnoj državi kao temeljnom zahtjevu za ostvarivanje slobode i demokracije u sklopu Foruma Crnas Montana koji se od srijede održava u Zagrebu, Busek je izrazio zadovoljstvo općenitim stanjem zakonodavstva u zemljama regije, ocijenivši kako idu u pravom smjeru prema europskim standardima.

"Problem je u provedbi i stoga regiji šaljem poruku kako je što prije treba započeti, uključujući potrebne korake u obuci kadrova, od sveučilišta do sudstva" rekao je Busek s govornice Foruma.

"Ako očekujete ulaganja (u regiji), morate imati pravosuđe kojem se može vjerovati" poručio je svim zemljama regije posebni koordinator, dodavši kako se u obavljanju svoje funkcije susreće s ocjenama stranih privrednih subjekata kako je lakše ulagati u Kini ili Indiji nego na jugoistoku Europe.

Istodobno je europskim i drugim partnerima poručio kako treba strpljenja jer je regija suočena s trima problemima koje mora rješavati od odbacivanja komunističke prošlosti preko usvajanja europskih standarda (acquis communitaire) do promjene navika u poslovanju.

Kao veliki problem naveo je korupciju ocijenivši da je za uspješnu borbu protiv nje prijeko potrebna pomoć partnera i podsjetio kako Pakt o stabilnosti u Sarajevu utemeljuje Centar za borbu protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glede organiziranog kriminala Busek je ustvrdio kako je regija napredovala jer je u njoj on izmišljen a danas je samo tranzitno područje prema Istoku kamo se premjestilo središte kriminalnih događanja.

Istodobno uputio je kritiku zemljama EU zbog činjenice da organizirani kriminal, a osobito trgovina narkoticima i ljudima, postoji zato što na njihovom području za to postoji potražnja.

"Europska unija mora se početi boriti protiv potrošača, što dosad nije osobito jako činila", jer se više koncentrirala na pravosuđe i gospodarske projekte, kazao je Busek.

I zbog borbe protiv organiziranog kriminala ali i općeg napretka regije, posebni koordinator Pakta o stabilnosti pozvao je sve zemlje jugoistočne Europe na prekograničnu suradnju i u drugim područjima, po uzoru na onu već ostvarenu među policijama.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara