Bush će s Putinom razgovarati o Sjevernoj Koreji

Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush u petak će na susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nastojati ostvariti strategiju jačanja jedinstva zemalja uključenih u pregovore o sjevernokorejskom programu razvoja nuklearnog oružja.

Razgovor Putina i Busha predviđen je dan nakon što su Bush i južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun izjavili da se Sjeverna Koreja s nuklearnim oružjem neće tolerirati i složili se da se trebaju održati razgovori o mirovnom sporazumu Sjeverne i Južne Koreje, čime su ujedno pokazali usklađenost umanjivši značaj međusobnih taktičkih razlika.

Bush i Roh nisu se uvijek slagali u pogledu najboljeg načina za rješavanje odnosa sa Sjevernom Korejom, te je SAD ustrajno zagovarao čvrsti pristup dok je Južna Koreja bila sklonija davanju poticaja kako bi se Sjevernu Koreju potaknulo na miroljubiviju politiku.

Bush želi ostvariti jedinstvo pet zemalja angažiranih u pregovorima sa Sjevernom Korejom, SAD-a, Južne Koreje, Japana, Rusije i Kine, kako bi pokušao Pyongyang uvjeriti da ukine svoje programe razvoja nuklearnog oružja.

Bushovi pomoćnici su rekli i da će američki predsjednik na svom petom sastanku s Putinom ove godine razgovarati i o iranskom nuklearnom programu, nastojanjima Rusije da postane članica Svjetske trgovinske organizacije i unutarnjem stanju u Rusiji.

(Hina) xakoz ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara