Bush degradirao Janis Karpinski zbog skandala u Abu Ghraibu

Američki predsjednik George W. Bush degradirao je u četvrtak brigadnog generala Janis Karpinski čija je postrojba držala irački zatvor Abu Ghraib za vrijeme skandala sa zlostavljanjem zatvorenika 2003., priopćila je američka kopnena vojska.

Brigadni general pričuvnih snaga Karpinski prvi je viši časnik koji je degradiran u vezi sa skandalom zlostavljanja zatvorenika.

Karpinski je degradirana na čin pukovnika. Ona je također dobila pismeni strogi ukor za zanemarivanje dužnosti i smijenjena s položaja zapovjednika brigade vojne policije.

Niz ranijih istraga zlostavljanja zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib optužio je Karpinski da nije održavala red u zatvoru i spriječila zlostavljanje.

Kopnena vojska je rekla da su druga tri viša generala oslobođena krivnje u slučajevima zlostavljanja zatvorenika. Među njima je i general potpukovnik Ricardo Sanchez koji je bio zapovjednik američkih snaga u Iraku u doba kada je došlo do zlostavljanja zatvorenika.

Karpinski je dodana i optužba za krađu kozmetike u prodavaonici u američkoj vojnoj bazi dok je još bila pukovnik. Ona je kasnije prikrila da je zbog toga bila uhićena.

Američka kopnena vojska je također izvijestila da su jedan pukovnik i dva potpukovnika administrativno kažnjena zbog povezanosti sa zlostavljanjem zatvorenika u Iraku i Afganistanu.

Niz drugih nižih časnika također su kažnjeni, a tri satnika i dva poručnika ići će pred vojni sud.

(Hina) xsl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara