Bush: Demokracija se širi Bliskim istokom

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u petak da se demokracija širi Bliskim istokom unatoč teškoćama poput sukoba u Iraku koji su nakon uništenja šiitskog hrama zaprijetili građanskim ratom.

"Sloboda nastupa na širem prostoru Bliskom istoku", rekao je Bush govoreći udruzi veterana American Legion u Washingtonu, te izrazio uvjerenje da se demokracija sada proteže od Kabula, preko Bagdada do Bejruta i dalje.

On je rekao da SAD polako ali sigurno pomaže transformaciju Bliskog istoka od prostora nestabilnosti u prostor slobode, naglašavajući da će sa širenjem demokracije Sjedinjene Države stjecati sve više saveznika u borbi protiv terorizma i partnera u muslimanskom svijetu u borbi za mir.

Bush je rekao da se Iračani suočavaju s trenutkom izbora nakon što je u srijedu podmetnuta bomba razorila kupolu jednog od najsvetijih šiitskih mjesta, Zlatne džamije u Samari.

"Možemo očekivati da će naredni dani biti napeti. Irak je i dalje u ozbiljnoj situaciji ali ja sam optimist jer je irački narod na slobodnim izborima jasno izrazio svoju namjere da gradi demokraciju", rekao je Bush u govoru u kojem je branio svoju strategiju u Iraku i globalnoj borbi protiv terorizma.

Osudio je razaranje Zlatne džamije nazvavši taj čin besmislenim, kukavičkim napadom koji je uvreda vjernicima diljem svijeta.

Bush je nastojao umanjiti strahovanja od građanskog rata u Iraku rekavši da ga je američki veleposlanik u Iraku uvjerio da su irački čelnici "predani zaustavljanju građanskog razdora". Kazao je da su iračke sigurnosne snage položile ispit u nastojanju da obnove mir i red.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush također predviđa da će se nastaviti napori iračkih stranaka da formiraju novu vladu i preporučio da ona predstavlja sve Iračane.

Braneći svoju strategiju širenja demokracije na Bliskom istoku što je, kako je rekao, dugoročan lijek protiv islamskog radikalizma i terorizma, Bush se suprostavio kritičarima koji tvrde da ta strategija proizvodi suprotne učinke od željenih i destabilizira regiju jer slobodni izbori na tom području stavljaju političku moć u ruke islamista, ekstremista poput Hamasa koji je nedavno pobijedio na palestinskim izborima i koji SAD smatra terorističkom organizacijom.

Bush je kazao je da će trajna stabilnost biti potaknuta promicanjem demokracije jer je zbog suzbijanja slobode na Bliskom istoku cvao radikalni esktremizam.

Samo davanjem mogućnosti ljudima na Bliskom istoku da slobodno izraze mišljenje i izaberu čelnike "bit ćemo u stanju poraziti radikalni ekstremizam", rekao je Bush dodajući da će s razvojem demokracije na Bliskom istoku slabiti "teroristička iskušenja".

Govoreći o militantnom Hamasu Bush je kazao da će morati naučiti lekciju o tome da se moraju ispuniti izborna obećanja biračima o podizanju kvalitete usluga i borbi protiv korupcije ili će na sljedećim izborima biti smijenjen.

Bush je ponovio da Hamas mora priznati Izrael, razoružati se, odbaciti terorizam i raditi na stvaranju trajnog mira.

Govoreći o Iranu Bush je rekao da se SAD suprotstavlja nuklearnim ambicijama te zemlje i istodobno podržava želje Iranaca za demokracijom. On je spomenuo da je u proračunu za State Department za 2007. određeno 75 milijuna dolara za novu kampanju promicanja demokracije u Iranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara