Bush dobio obećanja izraelskog i palestinskog premijera

AMERIČKI predsjednik George W. Bush dobio je u srijedu, na summitu u Aqabi u Jordanu, obećanje Izraela da će početi uklanjati neka naselja na Zapadnoj obali i Palestinaca da će prekinuti oružanu borbu za državu.

Obećanja palestinskog premijera Mahmouda Abbasa i izraelskog čelnika Ariela Sharona pokrenula su "smjernice" za mir i uspostavu palestinske države i potvrdila Bushovu novu ulogu glavnog posrednika u palestinsko-izraelskom sukobu.

"Velika nada i promjena dolazi na Bliski istok", rekao je Bush prije nego što su se dva premijera po prvi put u javnosti rukovala na summitu u jordanskom lučkom gradu Aqabi.

"Sve su strane dale važna obećanja i SAD će se potruditi da ta obećanja budu i ispunjena", rekao je Bush nakon sastanka s Abbasom i Sharonom.

U svojim završnim govorima Sharon i Abbas su izjavili da obojica predviđaju vrijeme kada će izraelska i palestinska država živjeti jedna pored druge u miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, ipak su ostala neka pitanja oko toga hoće li Abbas moći ispuniti svoje obećanje da će uvjeriti militante da prestanu napadati Izraelce.

Palestinci su također izrazili dvojbe oko predanosti Sharona dvodržavnom rješenju kao i njegovoj predanosti poduzimanju politički riskantnog poteza uklanjanja nekih naselja čiju je izgradnju dugo zagovarao.

Mirovni plan predviđa uspostavu palestinske države 2005. nakon što Izrael i Palestinci završe niz recipročnih koraka za izgradnju povjerenja koji uključuju zamrzavanje širenja židovskih naselja.

"Želim ponoviti da je Izrael društvo kojim upravlja vladavina zakona i stoga ćemo odmah početi evakuirati neodobrena naselja", rekao je Sharon. On je mislio na židovska naselja na Zapadnoj obali izgrađena bez dozvole izraelske vlade nakon ožujka 2001. kada je Sharon došao na vlast i koja u skladu s mirovnim planom moraju biti uklonjena.

Abbas je sa svoje strane obećao da će poduzeti sve kako bi okončao oružanu pobunu koja je počela u rujnu 2000.

"Oružana intifada mora završiti i mi moramo pribjeći mirnim sredstvima kako bi postigli naše ciljeve", rekao je Abbas. On je ustvrdio da će uskoro uvjeriti militante koji stoje iza samoubilačkih napada u Izraelu da prekinu napade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara