Bush dočekao Ciampija izjavom da će pronaći Saddama

"PRONAĆI ćemo bivšeg iračkog diktatora i Sjedinjene Države neće otići iz Iraka dok tamo ne uvedu demokratski režim", rekao je predsjednik George W. Bush kada je u Bijeloj kući u petak primio talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampia dok su istog dana tri američka vojnika i jedan civil ubijeni u Iraku.

Bush je primio talijanskog predsjednika dva dana nakon što je 18 talijanskih vojnika ubijeno u južnom Iraku u samoubilačkom napadu koji je prouzročio Italiji najveći vojni gubitak od kraja drugog svjetskog rata.

"Ostat ćemo dok ne završimo naš posao, a to je slobodan i miran Irak. Slobodan i miran Irak imat će povijesnih konzekvenci", rekao je Bush.

Ciampi je rekao kako Italija dijeli mišljenje da je potrebno ubrzati transfer vlasti na irački narod i da Italija podupire ideju izrade neke vrste akcijskog plana s određenim prijelaznim rokovima za irački politički proces kako bi iračka vlada preuzela pune ovlasti. Talijanski predsjednik je međutim pozvao i na djelovanje unutar UN-a, za što se Busha i u domaćoj i u svjetskoj javnosti optužuje da ih ignorira.

U razgovoru objavljenom u petak u Financial Timesu i Daily Telegraphu, američki predsjednik naglasio je kako se američke jedinice neće povući iz Iraka i Afganistana dok ne obave posao.

Uz najnovije gubitke u američkim redovima od petka, broj poginulih američkih vojnika od 1. svibnja, kad je objavljen prekid većih vojnih operacija, popeo se na 160.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara