BUSH DRŽI ODGOVORNIM ZA MIR IZRAELSKE I PALESTINSKE ČELNIKE

Američki predsjednik George W. Bush je rekao kako će smatrati odgovornim izraelske i palestinske čelnike za njihovu predanost mirovnom planu za Bliski istok, koji su obje strane prihvatile.

Bush je u četvrtak dao interview za satelistsku televiziju Ujedinjenih Arapskih Ameirata Al Arabiyya, prije nego što je u petak krenuo na sedmodnevno putovanje u Europu i na Bliski istok tijekom kojega će se 3. i 4. lipnja susresti s regionalnim čelnicima u Egiptu i Jordanu.

Bush će se 4. lipnja u jordanskom mjestu Aqabi susresti s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom kako bi ih potaknuo na provedbu nedavno predstavljenog mirovnog plana za Bliski istok.

Bush je rekao kako je izraelski premijer Ariel Sharon prihvatio ideju dvije države, Izraela i Palestine, koje žive jedna kraj druge u miru. "Ne mislim da će biti potrebno da ga pozivam na odgovornost, ali on se suglasio s tom vizijom", rekao je Bush.

Bush je kazao kako će reći palestinskom premijeru Mahmoudu Abbasu kako je izvršenje palestinskih obveza u oblasti sigurnosti "bitno" za postizanje Palestinske države.

Bush će na tom susretu, kazao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer, tražiti od dvojice čelnika konkretne mjere u provedbi mirovnog plana u čemu im Sjedinjene Države namjeravaju pomoći.

Nedavno predstavljeni bliskoistočni mirovni plan ima tri faze, a njegov konačni cilj je rješavanje sukoba Izraelaca i Palestinaca i uspostava Palestinske države do 2005. Prva faza plana predviđa da Palestinci poduzmu konkretne mjere u onemogućavanju svojih militanata, a Izrael poboljša uvjete života za Palestince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je mir nužan i moguć", rekao je Bush u interviewu. "Rekao sam mnogim arapskim čelnicima da ću nakon Iraka raditi na postizanju mira na Bliskom istoku. Ja sam osoba koja učini ono što kaže da će učiniti, i sada eto radim na postizanju toga."

On je kazao da će arapske čelnike u utorak na susretu u egipatskom Sharm Al-Sheikhu pozvati da pomognu "prekinuti financiranje terorističkih organizacija koje ne mogu podnijeti pomisao na mir".

Upitan za američku politiku prema Iranu predsjednik Bush je rekao kako je zabrinut izvješćima o nazočnosti pripadnika al Qaede u toj zemlji.

"Želimo samo da Iranci razumiju da ako ima pripadnika al Qaede na slobodi u Iranu da očekujemo da budu uhićeni. Ako ima pripadnika al Qaede u Iranu i oni kuju zavjere protiv Sjedinjenih Država, jasno da ćemo time biti nezadovoljni", rekao je Bush.

Bush će na svom sedmodnevnom putovanju, na koje je krenuo u petak, na kratko zastati u Poljskoj i potom u Rusiji, gdje ga očekuje susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U nedjelju će u francuskom Evianu sudjelovati na summitu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8), na kojem sudjeluju i Njemačka, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija i Japan.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara