Bush: Energija i hrana za prekid nuklearnog programa

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako je spreman razmotriti pomoć Sjevernoj Koreji u energiji i hrani ako ona odustane od svojega nuklearnog programa.

´Apsolutno sam uvjeren da će to pitanje biti riješeno na miran način´, rekao je Bush u Bijeloj kući pred susret s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim.

´Želim podsjetiti američki narod da sam, prije nego što je Sjeverna Koreja odlučila ono što je odlučila, uputio državnog tajnika da se obrati Sjevernoj Koreji s hrabrom inicijativom, inicijativom u kojoj se radi o energiji i hrani, jer smo vrlo zabrinuti zbog patnji naroda Sjeverne Koreje´, kazao je on.

Izjava američkog predsjednika znači odstupanje od dosadašnje politike nevezivanja pomoći Sjevernoj Koreji za njezino odustajanje od nuklearnog oružja.

Bush je do sada tvrdio kako ne namjerava pregovarati s Pyongyangom ili nagrađivati zemlju za njezino loše ponašanje.

Govoreći o snažnoj diplomatskoj aktivnosti usmjerenoj na rješavanje sjevernokorejskog problema Bush je rekao da to vidi kao prigodu da se Sjevernoj Koreji jasno kaže kako se očekuje da to pitanje bude rješeno mirno i da se ona razoruža, da ne razvija nuklearno oružje.

´Ako izaberu tako učiniti, tada ću ponovno razmotriti hoćemo li ili ne započeti hrabru inicijativu o kojoj sam govorio državnom tajniku (Colinu) Powellu´, kazao je novinarima Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća je opetovano izjavljivala kako se neće dati ucjenjivati od Sjeverne Koreje koja je, kako se sumnja, odmrznula svoj nuklearni program i istupila iz Sporazuma o neširenju atomskog oružja kako bi pritisnula Sjedinjene Države da potpišu sporazum o nenapadanju i daju joj ekonomsku pomoć.

Bush je i u utorak, unatoč očitoj izmjeni stajališta, rekao kako se SAD neće dati ucjenjivati.

´Ljudi kažu, jeste li voljni razgovarati sa Sjevernom Korejom? Naravno da jesmo´, rekao je on. ´Ono što ova zemlja, međutim, neće to je da bude ucjenivana. Ono što ova zemlja hoće je iskoristiti ovo kao prigodu da se za stolom okupe Kinezi i Rusi i Južnokorejanci i Japanci kako bi se problem riješio mirno.´

Analitičari vjeruju da Bush izazov Sjeverne Koreje namjerava rješavati diplomatski čak i po cijenu ustupaka, ne želeći razvlačiti snage na s dvije krize dok vjerojatno priprema vojno rješenje problema Iraka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara