Bush formalno najavio ponovnu kandidaturu za predsjednika

Bush formalno najavio ponovnu kandidaturu za predsjednika
AMERIČKI predsjednik George W. Bush u petak je i formalno najavio kandidaturu i otpočeo kampanju za ponovni izbor za predsjednika Sjedinjenih Država.

Bush je Saveznom odboru za izbore (FEC) formalno prijavio svoju namjeru da se ponovno natječe za predsjednika na izborima 2004.

Prijava, među ostalim, uključuje izjavu o kandidaturi i organizaciji kampanje.

Prijava će mu omogućiti da uspostavi izborni stožer u Sjevernoj Virginiji, okupi ljude koji će raditi na kampanji i, ono najvažnije, započne prikupljati novac za izbore.

Formalna predaja dokumenata FEC-u u SAD-u je zakonski obvezna za kandidate koji namjeravaju prikupiti više od 5.000 dolara za izbornu kampanju. Predsjednik Bush je za kampanju 2000. namaknuo oko 100 milijuna dolara, a očekuje se da bi za izbore 2004. mogao prikupiti 200 milijuna dolara.

Dok se pripremao odletjeti helikopterom iz Bijele kuće na vikend u Camp Davidu, novinari su Busha zamolili da komentira svoju prijavu kojom je formalno aktivirao svoju kampanju za ponovni izbor za predsjednika.

"Američki narod će odlučiti zaslužujem li ili ne drugi mandat", rekao je Bush. "U međuvremenu se usmjeravam na pomoć ljudima da nađu posao i na tome ću se zadržati izvjesno vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će Bush u kampanji iskoristiti svoju popularnost stečenu vojnim pobjedama u Afganistanu i Iraku i usmjeriti se na pitanja nacionalne sigurnosti i poticanja usporenog američkog gospodarstva.

Najnovija istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da je Bush vrlo popularan, unatoč oslabljenoj ekonomiji i visokoj stopi nezaposlenosti.

Uglavnom zahvaljujući uspjesima u borbi protiv terorizma, 65 posto Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika, no dobiva znantno slabije ocjene ekonomskih rezultata.

Namjeravajući izbjeći sudbinu svojega oca Georgea Busha starijeg koji je zbog slabe ekonomije izgubio izbore 1992. godine od Billa Clintona unatoč pobjedi u Zaljevskom ratu, Bush mlađi značajnu energiju usmjerava u promicanje plana smanjenja poreza kao ključnog poticaja rastu gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta.

Bush će na izbore izaći sa sadašnjim dopredsjednikom Dickom Cheneyom, koji je kandidat za dopredsjednika bio i na izborima 2000. godine.

Politički direktor u Bijeloj kući Karl Rove vodit će kampanju predsjednika Busha, a politički savjetnik Ken Melhman bit će njezin direktor.

Među devet kandidata koji su najavili svoju kandidaturu Demokratska stranka tek treba izabrati jednoga koji će se Bushu suprotstaviti na idućim izborima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara