BUSH I BLAIR: PRIVREMENA VLAST PRIJE USPOSTAVLJANJE IRAČKE VLASTI

Američki predsjednik Gorge W. Bush izjavio je u utorak kako želi da se u Iraku što prije uspostavi privremena vlada u kojoj će glavnu ulogu igrati Iračani te da u tom procesu i UN treba imati ključnu ulogu.

"Djelovat ćemo što je brže moguće da stavimo vladine odgovornosti pod kontrolu privremenih vlasti u kojima će biti Iračani s obje strane, iz i izvan zemlje", rekao je Bush na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Blairom nakon summita u Hillsboroghu pored Belfasta.

"Privremena vlast će služiti dok irački narod ne izabere trajnu vlast", dodao je.

Blair je rekao da se zajedno s Bushom dogovorio o ključnoj ulozi UN-a u poslijeratnom Iraku.

"Naravno da smo se dogovorili da će UN imati ključnu ulogu u izgradnji Iraka", kazao je Blair.

Blair je kazao i kako režim Sadama Huseina "kolabrira pod težinom savezničkih napada na Irak i da Sadamova vlast završava".

Bush je istaknuo kako je svijet sada "svjedokom oslobođenja i humanitarne pomoći američko-britanskog saveza koja će biti omogućena toj zemlji dok za Irak počinje novi dan".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je oslobodilački rat, a ne osvajanje. Vlast Sadama Huseina bliži se kraju", istaknuo je britanski premijer.

Na pitanje novinara je li irački predsjednik Sadam Husein zajedno sa svojim sinovima preživio napad na restoran u kojem su oni navodno bili, Bush je odgovorio da to još nije sasvim poznato.

"Ne znam je li preživio. Jedino što znam je da on gubi vlast", kazao je američki predsjednik.

Na današnjem je summitu bilo riječi i o Bliskom istoku. Bush je tako pozdravio izbor Mahmuda Abasa za novog palestinskog čelnika te je dodao da će smjernice za bliskoistočni mirovni proces biti objavljene kada Abasov kabinet počne s radom.

"Pozdravljam novog čelnika palestinskih vlasti. Radujem se što će on konačno uspostaviti svoj kabinet tako da možemo staviti mirovne smjernice u pogon", dodao je Bush.

Dvojica dužnosnika su na summitu u Hillsboroughu razgovarali i o situaciji u Sjevernoj Irskoj. Američki je predsjednik pozvao sjevernoirske sukobljene strane da "usvoje" plan Londona i Dublina o pokretanju mirovnog procesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara