Bush i Blair u ponedjeljak o Iraku, Bliskom istoku i Sjevernoj Irskoj

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair će u ponedjeljak u Belfastu razgovarati o ratu u Iraku i poslijeratnoj obnovi Iraka, kao i o mirovnom planu za Bliski istok i za Sjevernu Irsku.

Bush u Belfast putuje u ponedjeljak ujutro na treći susret u manje od mjesec sa Blairom, svojim najvjernijim saveznikom u ratu u Iraku.

Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarti o napretku u ratu u Iraku, ali prije svega nastojati izgladiti razlike koje postoje u pitanjima poslijeratne obnove i upravljanja Irakom.

Očekuje se da bi se postizanje sporazuma o pitanju poslijeratnog Iraka moglo pokazati problematičnijim za saveznike nego pitanje rata.

Sjedinjene Države nisu sklone dati Ujedinjenim narodima središnju ulogu u poslijeratnom Iraku, dok Britanija inzistira na ključnoj ulozi Svjetske organizacije što bi pomoglo u obnavljanju narušenih veza SAD-a i Europe i zaliječilo podjele u UN-u.

Bush je odlučio formirati prijelaznu iračku vladu koju bi činili prognani Iračani iz Sjedinjenih Država i iz samoga Iraka.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je u nedjelju kako će Sjedinjene Države i Velika Britanija upravljati Irakom najmanje šest mjeseci sve dok se ne uspostavi nova iračka vlada i bude spremna preuzeti nadzor nad zemljom.

On je odbacio ideju da Irakom upravljaju Ujedinjeni narodi kao što je to slučaj na Kosovu i za Svjetsku organizaciju vidi ulogu u humanitarnim poslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pentagon je već formirao Ured za obnovu i humanitarnu pomoć koji će funkcionirati kao iračka vlada, a trebao bi uskoro započeti djelovati u južnom Iraku. Na njegovu čelu je umirovljeni američki general Jay Garner kojem će nadređeni biti zapovjednik koalicijskih vojnih operacija u Iraku general Tommy Franks.

Bush i Blair će razgovarati i o mirovnom procesu između Palestinaca i Izraelaca mada nemaju namjeru tijekom sastanka objaviti mirovni plan za Bliski istok.

Bush je rekao da će mirovni plan za Bliski istok objaviti nakon što novi palestinski premijer Mahmoud Abbas bude potvrđen što će se vjerojatno dogoditi ovoga mjeseca. Objavljivanje plana trebalo bi ublažiti gnjev arapskih zemalja zbog rata u Iraku.

Bushovo putovanje u Sjevernu Irsku vidi se i kao vraćanje duga premijeru Blairu za njegovu bezrezervnu potporu u ratu u Iraku. Bush će svojom nazočnošću podržati Blaira u njegovoj namjeri da oživi sporazum od Velikog Petka o Sjevernoj Irskoj koji je uspostavio zajedničku upravu katolika i protestanata nad pokrajinom.

Blair namjerava u četvrtak, na petu obljetnicu sporazuma, objaviti novi plan za Sjevernu Irsku koji bi trebao omogućiti izlaz iz zastoja mirovnog procesa koji je suspendirao autonomnu vladu Sjeverne Irske.

Sporazum iz 1998. priveo je kraju sukobe u kojima je poginulo više od 3.600 ljudi i doveo do podjele vlasti između katolika i protestanata. Blair je prošle godine suspendirao sjevernoirsku vladu nakon obnovljenog nasilja, optužbi za špijunažu IRA-e i nepomirljivih sukoba između političkih stranaka.

Blairu i Bushu će se u utorak u razgovorima o Sjevernoj Irskoj pridružiti i irski premijer Bertie Ahern.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara