Bush i dalje za mirno rješenje krize sa Sjevernom Korejom

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak kako i dalje vjeruje da će se kriza s nuklearnim programom Sjeverne Koreje riješiti mirno.

´Mislim da će se stanje riješiti mirno´, rekao je on obraćajući se novinarima na svome ranču u Crawfordu (Texas).

Sjeverna Koreja je početkom prosinca objavila da prekida nadzor UN-a nad svojim nuklearnim postrojenjima, skinula pečate i kamere s njih, izbacila inspektore UN-a iz zemlje i rekla kako će ponovno pokrenuti nuklearni reaktor u Yongbyongu.

Bush je kazao kako SAD i dalje namjerava korejsku krizu rješavati diplomatskim putem.

´Radimo s prijateljima i saveznicima u regiji kako bismo objasnili Sjevernoj Koreji da nije u njezinom nacionalnom interesu širiti oružje masovnog uništenja´, kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
State Department je objavio da će se visoki dužnosnici Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje sastati sljedećeg tjedna u Washingtonu kako bi uskladili politiku prema Sjevernoj Koreji.

Sastanci su predviđeni za ponedjeljak i utorak, a s američke strane sudjelovat će pomoćnik državnog tajnika James Kelly, kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Nakon toga će Kelly posjetiti Južnu Koreju i druge zemlje u regiji radi daljnjih razgovora, dodao je Boucher.

On je odbacio nagađanja da postoje razlike između SAD-a i Južne Koreje u pristupu problemu Sjeverne Koreje i rekao da će dvije zemlje surađivati u rješavanju problema nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

On je također rekao da SAD ne namjerava prekinuti pomoć u hrani Sjevernoj Koreji ali da želi biti siguran da ona dolazi do ljudi koji je trebaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara