Bush i Kerry uvjeravaju Amerikance u svoju ekonomsku politku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u četvrtak je nastojao uvjeriti Amerikance da im njegova ekonomska politika donosi gospodarski napredak, a njegov demokratski izazivač senator John Kerry da je to samo obmana američke javnosti.

Bush je govoreći u Des Moinesu u Iowi rekao da smanjenje poreza donosi snažan rast gospodarstva i ustvrdio da je prošloga mjeseca otvoreno 308.000 novih radnih mjesta, a od kolovoza prošle godine 750.000. Kao pokazatelje rasta spomenuo je i porast proizvodnje te kupovine kuća i stanova.

Američki je predsjednik zatražio da se smanjenja poreza koja postupno istječu učine trajnim, dok Kerry smatra da su lakoumna, jer ne uzimaju u obzir rekordan proračunski manjak, koji bi za ovu godinu mogao iznositi oko 500 milijardi dolara.

Bushova je administracija posljednjeg dana u kojem Amerikanci moraju prijaviti porez objavila da će 109 milijuna poreznih obveznika ove godine osjetiti prosječno smanjenje poreza za 1.544 dolara, a da će rekordan broj njih dobiti povrat poreza od prosječnih 2.100 dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerry je, braneći se od slike koju o njemu stvara Bushova kampanja da je liberal koji će ako postane predsjednik samo povećavati poreze, rekao studentima na Sveučilištu Howard u Washingtonu da je to samo još jedna Bushova obmana Amerikanaca.

Senator iz Massachusettsa je, predstavljajući svoj ekonomski plan, obećao da će osigurati 225 milijardi dolara smanjenja poreza za srednju klasu, više nego što je "George Bush ikada sanjao".

Iako američki problemi u Iraku sve više zabrinjavaju Amerikance, istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da je gospodarstvo i dalje njihov središnji interes kojem u predizbornoj kampanji i Bush i Kerry posvećuju značajnu pozornost.

Bushovi televizijski spotovi navode da je Kerry kao senator uglavnom glasovao za povećanje, a odbijao smanjenje poreza, dok Kerryjeva predizborna reklama na Internetu kaže da je Bush navukao tamni oblak nad srednju klasu svojom bezobzirnom politikom, koja je povećala troškove svakodnevnog života poput školarine, energije i brige za zdravlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara