Bush i Koizumi neće trpjeti nuklearno oružje u Sj. Koreji

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i japanski premijer Junichiro Koizumi upozorili su u petak kako neće trpjeti nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji i da će poduzeti "oštrije mjere" ako komunistički režim zaoštri napetosti oko nuklearnog programa.

"Nećemo trpjeti nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji", rekao je Bush na svom ranču u Crawfordu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Koizumijem. Bush je kazao kako i on i Koizumi imaju identično stajalište o tom pitanju i da ne žele dopustiti da Sjeverna Koreja postane nuklearna sila.

Bush je također rekao kako se neće zadovoljiti ničim manjim od "potpunog, provjerljivog i nepovratnog uklanjanja sjevernokorejskog nuklearnog programa".

"Uvjereni smo da će naš diplomatski pristup donijeti mirno rješenje", rekao je Bush. "Ipak, suglasili smo se da će daljna eskalacija stanja od strane Sjeverne Koreje zahtijevati oštrije mjere međunarodne zajednice", dodao je.

Bush i Koizumi nisu rekli o kakvim se oštrijim mjerama radi. Sjedinjene Države su opetovano odbile odbaciti i uporabu vojne sile kao mogućnosti rješavanja nuklearnog spora sa Sjevernom Korejom, mada naglašavaju da problem namjeravaju rješavati, mirnim, diplomatskim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Japan će poduzeti oštriju akciju protiv ilegalnih aktivnosti, a Sjeverni Korejanci moraju razumjeti da prijetnje i zastrašivanja nemaju nikakvog smisla", rekao je Koizumi.

Japan namjerava poduzeti mjere protiv japanskih tvrtki koje u Sjevernu Koreju ilegalno izvoze strojeve i dijelove koji se mogu upotrijebiti u oružju masovnog uništavanja.

Sjedinjene Države namjeravaju oštrije se suprotstaviti navodnoj sjevernokorejskoj trgovini drogom i izvozu raketa.

Nuklearna kriza sa Sjevernom Korejom izbila je prošle zime kada je Sjeverna Koreja odlučila ponovno aktivirati svoja nuklearna postrojenja, dezaktivirana prema sporazumu iz 1994. godine, i povukla se iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Američki dužnosnici su izvijestili da su im sjevernokorejski diplomati na razgovorima u Pekingu prošloga mjeseca kazali kako Sjeverna Koreja posjeduje atomsko oružje.

Sastanak s Koizumijem uslijedio je samo devet dana nakon što se Bush u Washingtonu susreo s južokorejskim predsjednikom Roh Moo-hyunom na kojem su dvojica predsjednika također rekla da neće trpjeti nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji.

Bush u nastojanju da multilateralnom akcijom riješi pitanje nuklearnog preograma Sjeverne Koreje nastoji okupiti u tom diplomatskom naporu Japan, Južnu Koreju, Kinu i Rusiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara