Bush i Lula sklopili energetski pakt protiv Chaveza

Bush i Lula sklopili energetski pakt protiv Chaveza

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i brazilski predsjednik Luis Inazio Lula da Silva su danas u Sao Paulu potpisali sporazum o suradnji u razvoju tehnologije etanola, biodizela i drugih bioloških goriva.

Smatra se da će sporazum Brazilu - koji je glavni svjetski proizvođač etanola - otvoriti američko tržište, dok će SAD financijskim i drugim sredstvima poticati razvoj brazilske etanolske industrije kako bi se obje države učinile što je moguće manje ovisnim o nafti i politički nestabilnim regijama kao što je Bliski Istok.

Bush je prilikom potpisivanja sporazuma istakao kako je "jako optimističan" zbog potencijala biogoriva i etanola.

Lula je, pak, sporazum opisao kao "stratešku alijansu koja pokazuje kako svatko u svijetu može promijeniti svoju energetsku politiku". Novinarima se također pohvalio kako je Bush na sporazum pristao nakon višegodišnjeg brazilskog lobiranja.

Oba predsjednika su istakla kako će osim energetske sigurnosti sporazum pripomoći i očuvanju okoliša.

Međutim, "Greenpeace" i druge ekološke organizacije su sporazum dočekale na nož, jer drže da će on dati dodatni poticaj za krčenje Amazone u svrhu stvaranja novih poljoprivrednih površina na kojima će se uzgajati kulture od kojih se pravi etanol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum je, pak, izazvao bijes i u Meksiku jer su špekulacije o tome da će kukuruz biti korišten za proizvodnju etanola dovele do naglog povećanja cijene kukuruznog brašna, kao i "tortilla".

Dio analitičara, pak, vjeruje kako je sporazum Busha i Lule u stvari usmjeren protiv venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, koji je naftne potencijale Venezuele koristio kako bi širio utjecaj po Latinskoj Americi.

Ljevičar Lula, čija se Radnička stranka (PT) smatrala Chavezom ideološkim saveznikom, odnedavno se počeo distancirati od Chaveza s obzirom da je politika nacionalizacije stranih tvrtki koju propagiraju Chavez i njegovi sljedbenici počeli pogađati brazilske ekonomske interese, uključujući brazilsku državnu tvrtku "Petrobras".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara