Bush i Musharraf: Bliski istok je prioritet

Američki predsjednik George Bush rekao je u subotu da je za njega bliskoistočni mirovni proces prioritet, a pakistanski predsjednik s kojim se sastao naglasio je palestinski spor kao ključno pitanje u borbi protiv terorizma.

Razgovor o Bliskome istoku bio je važna tema razgovora u Ovalnome uredu gdje se Bush sastao s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom, prenosi Reuters.

"Uvjerio sam predsjednika Musharrafa da sad imamo priliku surađivati na razvoju palestinske države i mira na Bliskome istoku", rekao je Bush. "Rekao sam mu da će to biti prioritet moje administracije. Cilj su dvije države koje postoje jedna uz drugu".

Musharraf je novinarima ispred Bijele kuće rekao da su "razgovarali o terorizmu u njegovoj ukupnoj složenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pakistanski je predsjednik, kako prenosi AFP, još izrazio optimizam u vezi s odnosima s Indijom. Rekao je da se razgovori s Indijom o spornome području Kašmira dobro odvijaju i da je "dosta optimističan" kad su u pitanju odnosi sa susjedom.

Pitanje većinski muslimanskoga teritorija Kašmira remeti indijsko-pakistanske odnose već desetljećima: od 1947. kad su stekle nezavisnost od Velike Britanije te su dvije zemlje dvaput ratovale zbog Kašmira, a još su jednom došle na sam rub rata.

Novi krug razgovora između Indije i Pakistana o Kašmiru predviđen je za 27. i 28. prosinca.

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara