BUSH I PUTIN POZIVAJU IRAN DA NE STVARA NUKLEARNO ORUŽJE

Američki predsjednik George W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin zatražili su u subotu od Irana da odustane od mogućeg nastojanja da izgradi atomsko oružje, ali je Putin rekao kako će Rusija nastaviti pomagati Iranu da izgradi nuklearni reaktor.

Dvojica predsjednika rekli su kako su dvije zemlje prevladale razlike u stajalištima glede Iraka, i Putin nije inzistirao na brzom prijenosu vlasti s američkih okupacijskih snaga na Iračane.

Putin je, međutim, rekao kako rješenje nuklearnog spora sa Sjevernom Korejom treba ići zajedno s američkim jamstvima za sigurnost te zemlje.

Obojica predsjednika govorila su jedan o drugome kao o partnerima tijekom konferencije za novinare u Camp Davidu, ali su izjave sadržavale i značajne razlike.

Bush i Putin zajednički su zatražili da se Iran odrekne bilo kakvog napora u izgradnji nuklearnog oružja, koju ambiciju Teheran negira.

"Dijelimo cilj da osiguramo da Iran ne posjeduje nuklearno oružje", kazao je Bush.

"Uvjereni smo da ćemo sada, uz dužno poštovanje, dati jasan signal Iranu o potrebi da nastavi i proširi svoju suradnju s IAEA", kazao je Putin.

Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) dala je rok Iranu do listopada da uvjeri međunarodnu zajednicu kako tajno ne radi na stvaranju nuklearnog oružja.

Putin je, međutim, rekao kako će Rusija nastaviti pomoć Iranu u podizanju nuklearnog reaktora u Bushehru za koji tvrdi da je za civilne svrhe. Predsjednik Bush je na svakom sastanku s ruskim predsjednikom inzistirao na prekidanju tog ugovora.

Upitan o tome Putin je rekao kako Rusija ne želi pomagati izgradnju nuklearnog oružja u Iranu niti u bilo kojoj drugoj zemlji.

"Što se tiče zajedničkog rada, spremni smo ga nastaviti", rekao je on govoreći o nuklearnom postrojenju u Iranu.

Putin je također rekao kako Rusija neće odlučiti kakvu pomoć može dati u stabilizaciji Iraka dok ne bude donesena nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo razlika oko Iraka glede praktičnog načina kako riješiti taj problem", rekao je on aludirajući na očekivanja da se više ovlasti prenese na Iračko upravno vijeće i Ujedinjene narode.

On je međutim dodao da su unatoč razlikama odnosi između dviju zemalja dobri i da će problemi biti riješeni "bez pretjeranih emocija ili ambicija".

Putin nije zatražio da se vlast odmah prenese na Iračane.

"Rusija je zainteresirana da se to dogodi što je prije moguće. Istodobno mi razumijemo da je to vrlo kompliciran proces koji se treba temeljiti na čvrstoj pravnoj i upravnoj osnovi i treba ga nastaviti korak po korak", kazao je Putin.

Sjedinjene Države nastoje dobiti novu rezoluciju UN-a koja bi omogućila stvaranje multinacionalne snage u Iraku i zacrtala put prenošenja vlasti na irački narod. Američka administracija kaže da to treba obaviti što je prije moguće, dok neke zemlje, posebice Francuska, traže brzi prijenos vlasti.

Glede Sjeverne Koreje, Bush i Putin, suglasili su se da se Pyongyang treba odreći svojih nuklearnih ambicija, ali Putin smatra da Sjedinjene Države moraju zemlji dati sigurnosna jamstva kako to komunistički režim i sam traži.

"Rusija vjeruje da osiguravanje režima nuklearnog neširenja treba biti udruženo s tim da Sjeverna Koreja dobije jamstva u sferi sigurnosti", kazao je on.

Sjeverna Koreja zahtijeva sporazum o nenapadanju sa Sjedinjenim Državama, ali je Bush odbio takav formalni sporazum iako često javno ponavljajući kako SAD nema namjeru napasti Sjevernu Koreju.

Narastajuća američka zabrinutost zbog ruske vojne akcije u Čečeniji navela je predsjednika Busha da u pripremljenoj izjavi danas delikatno postavi i to pitanje. On je kazao kako "se teroristima mora suprotstavljati gdje god šire kaos i destrukciju, uključujući Čečeniju", ali je potom brzo dodao da će "trajno rješenje" tražiti okončanje terorizma i "poštivanje ljudskih prava i političko rješenje koje vodi slobodnim i poštenim izborima".

Putin danas nije govorio o Čečeniji.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara