Bush ističe potrebu za novim razmještajem američkih postrojbi

Bush ističe potrebu za novim razmještajem američkih postrojbi
AMERIČKA vlada intenzivira razgovore sa tradicionalnim saveznicima i drugim sigurnosnim partnerima o globalnom preraspoređivanju američkih postrojbi i baza, izjavio je u utorak američki predsjednik George W. Bush.

Bush je kazao da će SAD najvjerojatnije preustrojiti svoje vojne postrojbe diljem svijeta kako bi se prilagodile terorističkim prijetnjama, te da će održati intenzivirane razgovore sa saveznicima o strategiji preustroja.

U izjavi koju je izdala Bijela kuća, Bush je naveo nepredvidljive opasnosti vezane uz "odmetnute nacije, svjetski terorizam i oružja masovnog uništenja" koje požuruju na potez. Od danas, SAD će intenzivirati konzultacije sa Kongresom i sa našim prijateljima i saveznicima, kao i prekomorskim partnerima, rekao je Bush u izjavi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit ćemo napredovati u pretvorbi naše vojske, i ostaje nam da na svjetskom planu preustrojimo naše snage kako bi bolje odgovorili na nove izazove", kazao je Bush, dodajući da žele osigurati "prave mogućnosti na odgovarajućim lokacijama kako bi što bolje odgovorili na novo sigurnosno okruženje".

Konsolidacija i prestrojavanje američkih oružanih snaga se očekuje već neko vrijeme i o tome su otvoreno govorili najviši američki dužnosnici obrane. Američki ministar obrane Donald H. Rumsfeld započeo je ove jeseni razgovore o tome sa Njemačkom, Japanom i Južnom Korejom, no ova najava iz Bijele kuće daje poseban poticaj tim promjenama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara