Bush izbjegava zahtjeve za istragom o iračkom oružju

Bush izbjegava zahtjeve za istragom o iračkom oružju
AMERIČKI predsjednik George W. Bush pokazao je u petak nesklonost sve snažnijim zahtjevima za neovisnom istragom pogrešnih obavještajnih podataka koji su tvrdili da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja, ali je rekao kako želi znati činjenice o obavještajnim propustima.

"Želim da američki narod zna kako i ja želim znati činjenice", kazao je Bush novinarima nakon sastanka s ekonomistima u Bijeloj kući.

Nakon što je bivši američki inspektor oružja David Kay u srijedu rekao na senatskom saslušanju kako Irak pred američki napad nije posjedovao oružje masovnog uništavanja i da su američke obavještajne službe pogriješile tvrdeći suprotno, američki demokrati su počeli tražiti neovisnu istragu cijelog slučaja.

Demokratima se u zahtjevima pridružio i utjecajni republikanski senator iz Arizone John McCain.

Pitanje iračkog oružja masovnog uništavanja postaje, pred sve bliže predsjedničke izbore u studenom, sve veći problem za predsjednika Busha koji je napad na Irak opravdao postojanjem tog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je ostao pri stajalištu Bijele kuće da će CIA provesti internu istragu predratnih obavještajnih podataka i analiza i da inspektori trebaju nastaviti potragu za oružjem u Iraku.

"Želim biti u mogućnosti usporediti ono što su inspektori pronašli s onim što smo mislili prije odlaska u Irak", rekao je Bush odgovarajući na pitanje da li će podržati neovisnu istragu.

On je ponovno naglasio kako je Saddam Hussein predstavljao narastajuću opasnost.

Neki američki demokrati prigovaraju Bushu da je krenuo u rat temeljem neodgovarajućih obavještajnih podataka, dok neki čak tvrde da je njegova vlada manipulirala podatke kako bi dobila razlog za napad.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara