Bush izrazio poštovanje američkim vojnicima

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak na Dan ratnih veterana poštovanje američkim vojnicima koji se bore u Iraku kao i onima koji su sudjelovali u prošlim ratovima.

"Neki od sutrašnjih veterana sada su u borbi u Iraku", kazao je Bush na američkom Nacionalnom groblju u Arlingonu kod Washingtona nakon što je položio vijenac na grob neznanih vojnika.

"Oni imaju jasnu misiju: poraziti teroriste i pomoći u stvaranju nove vlasti koja se može braniti... Oni pobjeđuju", rekao je Bush.

On je kazao kako su američki vojnici u Afganistanu uklonili tiraniju povezanu s terorizmom i pripremili put za slobodne izbore.

"U Iraku su se naši muškarci i žene borili protiv okrutnog neprijatelja Amerike, oslobodivši narod od tiranina koji sada sjedi u zatvoru", rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Iraku SAD trenutačno ima oko 142.000 vojnika, a dosad ih je poginulo oko 1140.

Američke snage trenutačno su najjače angažirane u Falluji gdje nastoje preuzeti nadzor nad gradom.

Bush je izrazio poštovanje i svim američkim vojnicima poginulim u dosadašnjim ratovima rekavši kako su oni osigurali slobodu u kojoj žive Amerikanci.

"Sigurnost Amerike ovisi o našem preuzimanju vodstva u svijetu kako bismo se suprotstavili prijetnjama koje se pojavljuju i širili slobodu koja vodi miru koji svi želimo", kazao je američki predsjednik.

Bush je rekao da je Amerika "najveća snaga dobra među svim državama na Zemlji" zato što su Amerikanci voljni boriti se i ponekad žrtvovati živote za sve zemlje, a ne samo za svoju.

Bush je također zahvalio američkim ratnim veteranima kojih je 25 milijuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara