Bush kandidirao Negropontea za obavještajnog direktora

AMERIČKI predsjednik George W. Bush kandidirao je u četvrtak Johna Negropontea, američkog veleposlanika u Iraku, za prvog nacionalnog obavještajnog direktora.

Objavljujući kandidaturu u Bijeloj kući Bush je kazao da Negroponte shvaća obavještajne potrebe budući je dugo služio kao američki diplomat.

"John će osigurati da oni čija je dužnost braniti Ameriku imaju informacije koje trebamo za donošenje ispravnih odluka", rekao je Bush.

Izbor Negropontea predstavlja iznenađenje i naglu promjenu posla za tog karijernog diplomata nakon što je manje od godinu dana bio američki veleposlanik u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obavještajni direktor će nadzirati i koordinirati rad 15 američkih obavještajnih službi. Novo mjesto stvoreno je zakonom o obavještajnoj reformi koji je američki Kongres donio prošle godine.

Uvođenje mjesta obavještajnog direktora bila je glavna preporuka američkog povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. i utvrdilo da je nekoordiniranost u radu američkih obavještajnih službi pridonijela da se propusti mogućnost za eventualno sprječavanje napada.

Bush je rekao da će mu Negroponte davati dnevne obavještajne informacije, ali da njegov ured neće biti u Bijeloj kući jer je važno da bude odvojen od Bijele kuće.

Negroponte, kojega na novom mjestu mora potvrditi američki Senat, je rekao da namjerava reformirati obavještajnu zajednicu tako da "na najbolji način zadovolji obavještajne potrebe 21. stoljeća".

Negroponte (65), je prije imenovanja za veleposlanika u Iraku bio američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima , prije toga na Filipinima, u Meksiku i Hondurasu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara