Bush kandidirao Pacea za načelnika američkog glavnog stožera

Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u petak generala marinaca Petera Pacea za načelnika glavnog stožera američkih oružanih snaga.

Pace, 59, će ako bude potvrđen u američkom Senatu, na mjestu predsjednika Združenog stožera američkih oružanih snaga zamijeniti zrakoplovnog generala Richarda Myersa koji se povlači 30. rujna.

Objavljujući kandidaturu u Bijeloj kući Bush je rekao da će Pace pomoći u transformaciji američkih oružanih snaga "kako bismo mogli poraziti današnje neprijatelje pripremajući se za vojne izazove s kojima ćemo se suočiti u novom stoljeću".

Pace će biti prvi američki marinac koji će se popeti na najviši vojni položaj gdje će takođe biti glavni vojni savjetnik predsjednika i ministra obrane.

Bush je također kandidirao admirala Edmunda Giambastiania, 56, bivšeg vojnog pomoćnika ministra obrane Donalda Rumsfelda, za potpredsjednika Združenog stožera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pace je od 2001. bio potpredsjednik Združenog stožera i na tom je mjestu odigrao značajnu ulogu u oblikovanju američke vojne strategije u borbi protiv terorizma i sudjelovao u nadziranju rata u Iraku i Afganistanu.

Združeni stožer američkih oružanih snaga čine predsjednik i potpredsjednik kao i načelnici stožera kopnene vojske, zrakoplovstva, mornarice i marinaca.

Predsjednik Stožera ne zapovijeda izravno vojnim snagama i nije u zapovjedničkom lancu koji ide od predsjednika preko ministra obrane do vojnih zapovjednika na terenu.

(Hina) xsl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara