Bush kandidirao Zoellicka za zamjenika državnog tajnika

Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u petak američkog trgovinskog predstavnika Roberta Zoellicka za zamjenika buduće državne tajnice Condoleezze Rice.

Bush je objavljujući nominaciju u Bijeloj kući sa Zoellickom i Rice pored sebe rekao kako će oni formirati jedan od najsnažnijih i najsposobnijih vanjskopolitičkih timova koje su Sjedinjene Države ikad imale.

Rice, 50, će zamijeniti državnog tajnika Colina Powella, a Zoellick, 51, zamjenika državnog tajnika Richarda Armitagea koji su dali ostavke nakon izbora 2. studenoga.

Obje kandidature moraju biti potvrđene u američkom Senatu što bi se trebalo dogoditi prije Bushove inauguracije za drugi predsjednički mandat 20. siječnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je tijekom posljednje četiri godine savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, a Zoellick američki trgovinski predstavnik. Njih dvoje su radili zajedno u Vijeću nacionalne sigurnosti za vrijeme predsjednika Busha starijeg krajem 1980-tih.

Smatra se da je Bush kandidirao Rice želeći razmišljanju Bijele kuće približiti State Department za koji se drži da nije uvijek podržavao Bushov pristpu u vanjskoj politici. Bushov prvi mandat bio je obilježen neslaganjem oko Iraka između Powella i konzervativnijih članova Bushove administracije.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara