Bush kaže da će SAD nastaviti napore u Iraku unatoč napadima

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako su najnoviji napadi u Iraku rezultat očaja pobunjenika zbog sve većih uspjeha američke obnove zemlje i da će Sjedinjene Države unatoč tomu nastaviti napore u uspostavi mira i normalnog života.

Govoreći nakon susreta s američkim upraviteljem Iraka Paulom Bremerom, Bush je kazao da što više Sjedinjene Države napreduju u obnovi zemlje "to očajniji postaju te ubojice".

Oni "ne mogu podnijeti pomisao na slobodno društvo... Oni vole teror. Oni vole stvarati strah i kaos", rekao je Bush novinarima u Ovalnom uredu Bijele kuće.

Bush je naglasio kako je "još odlučniji raditi s iračkim narodom" u uspostavi mira i normalnog života u Iraku.

"U nacionalnom je interesu Sjedinjenih Država da nastane miroljubivi Irak i ostat ćemo na ovom putu kako bi postigli te ciljeve", rekao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najnovijem valu bombaških napada u ponedjeljak je u Bagdadu poginulo najmanje 34 ljudi.

Na pitanje tko stoji iza tih napada Bush je odgovorio kako se radi o teroristima.

Dužnosnici američkog ministarstva obrane kazali su u ponedjeljak kako smatraju da iza napada stoje pristaše bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, a da jačanje napada u zadnja dva dana ukazuje na njihovu koordiniranost, javili su američki mediji.

Bush je novinarima rekao kako i dalje drži da Sjedinjene Države najavljenih 20 milijardi dolara pomoći Iraku trebaju dati u obliku donacije, a ne zajma. On je zaprijetio vetom ako američki Kongres ne promijeni svoju odluku da polovicu pomoći odobri u obliku zajma.

"Moje je stajalište bilo i još uvijek je da novac koji dajemo Iraku treba biti u obliku poklona", rekao je Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara