Bush kaže da će se rat u Iraku nastaviti do Saddamovog pada

AMERIČKI predsjednik George W. Bush ocijenio je u petak da koalicijske snage u Iraku dobro napreduju i rekao da će se rat nastaviti unatoč dvojbenim taktikama borbe Iračana sve do uklanjanja s vlasti Saddamovog režima.

"Režim koji je terorizirao cijeli Irak sada nadzire mali dio zemlje", rekao je Bush obraćajući se američkim ratnim veteranima u Bijeloj kući. "Koalicijske snage nastavljaju stalno napredovanje i približavaju se Bagdadu."

Američki general u Iraku William Wallace rekao je za The New York Times kako bi nepredviđena taktika iračkih boraca i razvučene linije opskrbe mogle produljiti rat u Iraku.

Obrambeni analitičari tvrde da koalicijskim snagama u Iraku nedostaje "nadmoćna sila" kako bi vodili rat u Bagdadu.

Iako su ratni planeri u Pentagonu odbacili zamjerke da su podcijenili otpor Iračana, Sjedinjene Države šalju dodatnih 120.000 vojnika u Irak kako bi ojačali svoje snage pred odlučujući napad na Bagdad.

Napominjući kako se koalicijske snage sada bore s "najočajnijim" postrojbama Sadama Huseina i da će borbe zahtijevati hrabrost i žrtve, Bush je rekao će ishod biti razoružanje iračkog režima i njegovo uklanjanje s vlasti.

"Mi šaljemo jasan signal svijetu da se nećemo pokoriti budućnosti u kojoj se diktatori i teroristi mogu naoružati i bez posljedica prijetiti miru", rekao je američki predsjednik.

Bush je rekao kako je od izbijanja rata Sadamov režim pokazao svoju brutalnu narav zlostavljanjem i ubijanjem zarobljenika, ubijanjem Iračana koji se odbiju boriti i taktikama u kojima se vojnici pretvaraju da se žele predati, a potom pucaju na koalicijske snage.

"Imajući na umu narav ovoga režima, očekujemo takve ratne zločine. Ratni zločinci bit će nemilosrdno progonjeni i strogo suđeni", rekao je američki predsjendik.

Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je u petak kako su Sjedinjene Države možda potcijenile taktiku zavaravanja koju su irački borci primijenili protiv koalicijskih snaga i iračkih civila.

"Vjerojatno smo podcijenili spremnost ovoga režima da počini ratni zločin", rekao je on. "Mislim da nismo predvidjeli toliko mnogo ljudi koji će se pretvarati da se predaju, a onda pucati. Mislim da nismo predvidejli broj eskadrona smrti u Basri".

Bush je izrazio zadovoljstvo što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak jednoglasno donijelo rezoluciju kojom se nastavlja program nafta-za-hranu koji će donijeti humanitarnu pomoć milijunima Iračana.

On je rekao da su Sjedinjene Države sa svoje strane osigurale 60 milijuna dolara UN-ovom Svjetskom programu hrane kako bi omogućile humanitarnu pomoć Iraku te da već dopremaju tisuće tona hrane u zemlju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara