BUSH KAŽE DA ĆE USTRAJATI U IRAKU ZBOG AMERIČKE SIGURNOSTI

Američki predsjednik George W. Bush predstavio je u utorak američki vojni angažman u Iraku i Afganistanu kao dio šire borbe za širenje demokracije na Bliskom istoku i rekao da će ustrajati u toj borbi kako za dobro naroda tih zemalja tako i zbog sigurnosti Sjedinjenih Država. L

"Naša misija u Iraku jasna je pripadnicima naših snaga i našim neprijateljima", rekao je Bush u Zakladi Heritage, konzervativnom institutu u Washingtonu. "Naše žene i muškarci bore se kako bi pomogli da se uspostavi demokracija i mir u nemirnoj i nasilnoj regiji."

Govoreći povodom američkog blagdana Dana veterana, Bush je kazao kako se američki vojnici bore tisućama kilometara udaljeni od svoga doma nastojeći osigurati da "se mi s tim neprijateljima ne suočimo u srcu Amerike".

On je upozorio na opasnost neuspjeha u dovršavanju misije koju su Sjedinjene Države započele. "Neuspjeh demokracije u Afganistanu i Iraku... ugasio bi demokratske nade milijuna na Bliskom istoku", i također "ohrabrio teroriste i njihove saveznike diljem svijeta", rekao je Bush.

Bush je obećao da će Sjedinjene Države dovršiti započeti posao u Iraku i Afganistanu i da će "demokratska revolucija koja se proširila diljem svijeta konačno uhvatiti korijena i na Bliskom istoku".

Ako demokratske vlade uhvate korijena u ovim zemljama, rekao je Bush, to će biti dobro za Sjedinjene Države jer "teror nije oružje slobodnih".

Bush je kazao da su se strani teroristi pridružili pripadnicima stranke Baas bivšeg predsjednika Saddama Husseina i da se bore na relativno malom području Iraka, a da "strani džihadisti" žele uspostaviti režim slićan talibanskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi iračke budućnosti i američke sigurnosti, ovi ubojice moraju biti poraženi", rekao je Bush. "Naša koalicija je u ofenzivi u Iraku, i ostat će u ofenzivi".

Govoreći na ranijoj ceremoniji polaganja vijenaca na Nacionalnom groblju Arlington Bush je ponovno povezao rat u Iraku s borbom protiv međunarodnog terorizma. Rekavši da su Sjedinjene Države "u ratu", Bush je kazao kako su američki vojnici angažirani protiv "teroristiekog neprijatelja na mnogim bojišnicama" od napada na SAD 11. rujna 2001.

"Oni su oslobodili dvije zemlje, Irak i Afganistan, oslobodivši više od 50 milijuna ljudi iz ruku diktatora", rekao je on. Bush opetovano ponavlja posljednjih tjedana argument da demokracija mora zavladati u Iraku i Afganistanu kako za dobro njihovih naroda tako i zbog dugoročne sigurnosti Sjedinjenih Država.

Kritičari se u Americi ipak pitaju je li idealistički Bushov cilj demokratizacije Bliskog istoka istodobno i realističan. Irak postaje glavna tema predizborne kampanje za predsjedničke izbore 2004., a Bush je suoćen sa stalnim napadima političkih protivnika, demokratskih kandidata i kritičara da loše vodi iračku operaciju koja za Sjedinjene Države ima visoku cijenu u životima i novcima. Istraživanja javnoga mišljenja daju Bushu slabe ocjene u bavljenju Irakom.

U Iraku je do sada poginulo 398 američkih vojnika od početka napada na tu zemlju u ožujku, a u gerilskim napadima od prestanka glavnih borbi u svibnju ubijeno ih je 153.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara