Bush kaže da SAD neće pobjeći iz Iraka unatoč napadima

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak dan nakon jednog od najsmrtonosnijih napada na američke snage u Iraku u kojem je poginulo 16 vojnika da Sjedinjene Države neće nikad pobjeći iz Iraka.

"Neprijatelj u Iraku vjeruje da će Amerika pobjeći. Zato su spremni ubijati nedužne civile, humanitarne radnike, koalicijske vojnike", rekao je Bush obraćajući se poslovnim ljudima u Birminghamu u Alabami. "Ali Amerika neće nikad pobjeći", naglasio je on.

Bush je kazao kako je "misija u Iraku bitna" za Sjedinjene Države, ponovivši tvrdnju da je "slobodan i miroljubiv Irak" važan za sigurnost SAD-a jer će teroriste poraziti tamo tako da se s njima ne mora suočiti u vlastitoj zemlji.

U raketnom napadu na američki helikopter u nedjelju poginulo je 16, a ranjeno 20 vojnika u blizini Falluje. Premda nije spomenuo taj napad Bush je ipak govorio o američkim žrtvama rekavši kako su "neki od najboljih pali služeći Amerikancima".

Nakon napada u nedjelju i prošloga tjedna kada je u bombaškim napadima u Bagdadu poginulo 34 osobe u američkoj javnosti jača sumnja da Bush na pravi način vodi iračku operaciju u kojoj svakodnevno ginu američki vojnici.

Od napada na Irak u ožujku Amerikanci su u Iraku u napadima izgubili skoro 240 vojnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketni napadi u nedjelju i prošlog tjedna na bagdadski hotel u kojem je bio zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz pokazali su da iračka oporba može pogoditi važne ciljeve i zadati značajne gubitke Amerikancima.

Napadi su pojačali politički pritisak na Busha od kojega demokratski političari traže jasnu strategiju obnove i izlaska iz Iraka te da podijeli teret okupacije i obnove Iraka s drugim zemljama.

Najnovije istraživanje javnoga mišljenja Washington Post-ABC News pokazalo je da većina od 51 posto Amerikanaca nija zadovoljna načinom na koji Bush vodi iračku operaciju.

Osim politikom Bush se u Alabami bavio i prikupljanjem novaca za svoju predizbornu kampanju. Uspio je prikupiti 1,85 milijuna dolara i dodati ih iznosu od ukupno 92 milijuna dolara koja je do sada prikupio za reizbor na izborima u studenom 2004.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara