BUSH KAŽE DA ZA PRIJENOS VLASTI NA IRAČANE TREBA VREMENA

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako je prijenos suverenosti na Iračane kompliciran proces za koji treba vremena, ali da će vlast biti vraćena iračkoj vladi što je prije moguće.

"Prijelaz na samo-upravljanje je kompliciran proces, jer treba vremena da se izgradi povjerenje i nada nakon desetljeća tlačenja i straha", rekao je Bush u tjednom radio obraćanju Amerikancima.

"Ipak, stalno napredujemo, i održat ćemo obećanje za puni povratak vlasti iračkom narodu što je prije moguće", dodao je on.

Sjedinjene Države nastavljaju pregovore s članicama Vijeća sigurnosti o novoj rezoluciji kojom bi UN trebao odobriti multinacionalne snage u Iraku pod američkim vodstvom i omogućiti da druge zemlje preuzmu dio vojnog i financijskog tereta u održavanju mira i obnovi zemlje.

Vrijeme prijenosa vlasti s američkih okupacijskih snaga na Iračane jedan je od glavnih problema u pregovorima. UN bi želio prijenos suverenosti za nekoliko mjeseci, dok SAD želi zadržati kontrolu dok se ne napiše novi ustav i održe demokratski izbori što bi sigurno potrajalo znatno duže. Američki državni tajnik Colin Powell je kazao kako bi irački ustav mogao biti donešen za šest mjeseci.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je u četvrtak kako pregovori o novoj rezoluciji ne idu u smjeru koji je on preporučio i da su američki planovi za okončanje okupacije na krivom putu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je posebno naglasio uspjehe Amerikanaca u uspostavi sigurnosti u Iraku, navevši završetak obuke 750 Iračana, prve bojne nove iračke vojske i da će Sjedinjene Države utrošiti više od 5 milijardi dolara kako bi pomogle Iračanima da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost.

"Ovi fondovi će biti upotrijebljeni za pripremanje iračke vojske, obuku osoblja zaduženog za javnu sugurnost i izvanredna stanja, i za uspostavu poštenog i učinkovitog pravosudnog sustava", kazao je Bush.

Bush je ponovio kako je iračka operacija dio šireg konteksta američke borbe protiv međunarodnog terorizma.

"Naši vojnici znaju da će siguran i suveren Irak biti neuspjeh za teroriste i inspiracija za sve koji sanjaju o slobodi na Bliskom istoku", rekao je on.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara