BUSH KAŽE KOALICIJA NAPREDUJE, UPOZORAVA NA DULJI RAT

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako koalicijske snage napreduju u Iraku, ali i upozorio da se duljina rata ne može predvidjeti.

"Američke i koalicijske snage nastavile su stalno napredovanje i sada se nalaze na manje od 80 km od Bagdada", rekao je Bush u svojem radijskom obraćanju naciji.

"Režim koji je nekoć terorizirao cijeli Irak sada nadzire mali dio zemlje", kazao je.

Bush je, međutim, upozorio da se pred koalicijskim snagama nalaze najbolje i Sadamu Huseinu najavjernije snage Republikanske garde i najteža zadaća zauzimanja Bagdada.

"Sada se borimo s najočajnijim postrojbama dikatatorove vojske", kazao je on. "Borbe su žestoke i ne možemo znati koliko će potrajati, ali znamo ishod bitke: irački režim će biti razoružan i uklonjen s vlasti".

Nakon početnog očekivanja da će rat biti brzo i bez većih napora okončan zračnim udarima i modernom tehnologijom, Sjedinjene Države su, nakon suočavanja sa snažnijim otporom i neočekivanom taktikom borbe Iračana, mnogo opreznije u predviđanju duljine rata.

Američki general William Wallace, jedan od zapovjednika u Iraku, rekao je da neočekivana taktika i razvučene linije opskrbe koalicijskih snaga ukazuju na dulji rat nego što se očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analitičari su upozorili da koalicijske snage nemaju dovoljno vojnika za predstojeće borbe pred Bagdadom te u njemu. Sjedinjene Države su rasporedile dodatnih 120.000 vojnika na područje ratnih operacija kao pojačanje koalicijskim snagama.

Najnovija ispitivanja javnoga mišljenja pokazuju da Amerikanci sve više misle kako su Sjedinjene Države potcijenile irački otpor i vjeruju da će rat u Iraku trajati mjesecima, ali i dalje snažno podržavaju rat.

Bush je u svojem radijskom obraćanju pojačao retoriku u osudi režima Sadama Huseina u nastojanju da ojača moral domaće javnosti i pokaže da je invazija Iraka opravdana.

On je optužio irački režim za niz ratnih zločina protiv vlastitog naroda i zarobljenika, među ostalim navevši kako je jedna Iračanka obješena samo zbog toga što je mahanjem pozdravila koalicijske snage.

Bush je rekao kako Sadamove snage ubijaju Iračane koji se odbijaju boriti, zlostavljaju i ubijaju zarobljenike i nakon što se predaju pucaju na vojnike koalicijskih snaga.

"Svaka strahota potvrdila je opravdanost i hitnost naše stvari", rekao je on. "Ratni zločinci će biti progonjeni nemilosrdno i strogo suđeni".

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara