BUSH MOLI ZA MIR, SPREMAN ZA RAT

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako čini sve da bi izbjegao rat s Irakom, ali da je spreman upotrijebiti silu kako bi razoružao Sadama Huseina.

U svom tjednom radijskom obraćanju Amerikancima Bush je rekao kako je i izvješće u petak glavnog UN-ovog inspektora Hansa Blixa Vijeću sigurnosti potvrdilo da se Sadam Husein i dalje odbija povinovati odlukama Ujedinjenih naroda i razoružati se.

´Činimo sve kako bi izbjegli rat u Iraku. Ali ako se Sadam Husein ne razoruža mirno, bit će razoružan silom´, rekao je američki predsjednik.

On je kazao kako Sadam posjeduje oružje masovnog uništenja i da financira, obučava i skriva teroriste koji mogu upotrijebiti ta oružja protiv Sjedinjenih Država.

Upozorivši da su napadi 11. rujna 2001. već pokazali što mogu teroristi sa samo četiri zrakoplova, Bush je kazao kako neće čekati da bi vido što mogu ´teroristi i terorističke države´ učiniti oružjem masovnog uništenja.

´Odlučni smo suprotstaviti se prijetnjama gdje god se pojave. I, kao posljednje sredstvo, moramo biti voljni upotrijebiti vojnu silu´, kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iračko uništavanje zabranjenih raketa al-Samoud 2, koje je Hans Blix u izvješću Vijeću sigurnosti spomenuo kao važan argument da razoružanje ipak napreduje, Bush je nazvao javnom predstavom.

´Naši obavještajni podaci pokazuju da je dok uništava nekoliko tih raketa, on (Saddam) naredio nastavak proizvodnje tih istih raketa´, kazao je on.

Američki predsjednik je također rekao kako se Irak poigrava s UN-ovim inspektorima premještajući zabranjene materijale svakih 12 do 24 sata i prijeti znanstvenicima ako žele u interviewima surađivati s inspektorima.

On je rekao kako se ljudi dobre volje diljem svijeta i Sjedinjenih Država nadaju miru i mole za mir.

´Mir će biti ojačan tek tada kada teroristi izgube bogatog pokrovitelja i zaštitnika, te kada dikatator bude potpuno i konačno razoružan´, rekao je Bush.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara