Bush na summitu u Egiptu: Svijet treba nezavisnu palestinsku državu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush  je na sastanku s arapskim čelnicima u Sharm elSheikhu potvrdio da "svijetu treba nezavisna i pacifistička palestinska država".

"Ja sam ona vrsta čovjeka koji radi u skladu s onim što govori i ja vam govorim da svijetu treba slobodna i pacifistička palestinska država", kazao je Bush, dodajući da će njegova administracija raditi na realizaciji te "vizije".

Američki je predsjednik također kazao da Izrael mora riješiti pitanje židovskih naselja na palestinskim područjima, u sklopu primjene mirovnih smjernica, novog mirovnog plana za Bliski istok.

"Izrael ima odgovornosti. Izrael mora riješiti pitanje naselja. Mora osigurati da postoji cjeloviti teritorij koji Palestinci mogu nazvati domom", rekao je Bush na sastanku u Sharm el-Sheikhu, dodajući kako i "čelnici oko ovog stola imaju svoju odgovornost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku su, uz Busha, sudjelovali i egipatski predsjednik Hosni Mubarak, jordanski kralj Abdulah II, palestinski premijer Mahmud Abbas, bahrainski kralj Hamad i saudijski prijestolonasljednik princ Abdalah Ben Abdel Aziz.

Američki je predsjednik također zahvalio palestinskom premijeru Abbasu na dolasku u Sharm el-Sheikh i uputio apel za prestankom svih terorističkih napada na Izrael kao i apel za prestankom izraelske politike židovskog naseljavanja na palestinskim područjima.

"Ne možemo dopustiti nekolici, određenom broju ubojica da unište snove i nade većeg broja ljudi", nastavio je Bush.

Američko-arapski summit, javljaju agencije, trajao je samo pola sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara